ELTE PPK Könyvtár és a Magyar Pszichoanalitikus Társaság Haynal André Pszichoanalitikus Gyűjtemény

ELTE PPK Könyvtár és a Magyar Pszichoanalitikus Társaság Haynal André Pszichoanalitikus Gyűjtemény

Haynal André közel háromezer kötetből álló könyv- és folyóiratgyűjteményét az ELTE PPK Könyvtárának adományozta a világhírű, magyar származású pszichoanalitikus és pszichiáter családja. A Svájcból érkezett hagyaték jó részét Sigmund Freud és Ferenczi Sándor munkásságát feldolgozó munkák teszik ki. 

Haynal André a Genfi Egyetem tanszékvezető professzora, a Svájci Orvostudományi Akadémia tagja, a Svájci Pszichoanalitikus Egyesület elnöke volt. A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület tiszteletbeli tagjának választotta.  

A professzor fontosnak tartotta, hogy tudását megossza magyarországi kollégáival, ezért halála (2019) után gyűjteményét özvegye, Véronique Haynal és gyermekei Fülöp Márta professzorasszony közvetítésének köszönhetően az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának adományozták. Az adomány a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület együttműködésével került a karra. 

A gyűjtemény egy része a Kazinczy utcai olvasóteremben, másik része pedig raktárainkban nyert elhelyezést. A főként angol, francia, német, részben magyar nyelvű pszichoanalitikus irodalom helyben használható. A használat feltételeit és mikéntjét tájékoztatónk rögzíti.
A Gyűjtemény az ELTE PPK Könyvtár Kazinczy utcai olvasótermében hozzáférhető ezekkel a használati feltételekkel.

A járványhelyzet lezárulta után a Haynal André Pszichoanalitikus Gyűjteményt ünnepség keretében is átadjuk a nagyközönségnek.