A gimnasztika alapjai

2021.09.16.
A gimnasztika alapjai

Derzsy Béla: A gimnasztika alapjai
(Budapest, 2017. - 108 p.)

Minden sporttal foglalkozó szakember számára nélkülözhetetlen az egyes testgyakorlati ágak szaknyelvének, terminológiájának ismerete.A gimnasztika mozgásanyaga alapul szolgál szinte valamennyi sportág szaknyelvének kialakulásához. Az edzők, testnevelő tanárok közös nyelvének megalkotása hosszú folyamaton keresztül, sok változáson át formálódott, módosulása napjainkban is tart.
A gimnasztika szaknyelvnek alapjait Kerezsi Endre (8, 9) fogalmazta meg és rendszerezte a tornaszaknyelv megalkotásával. Az ő munkássága teremtette meg hazánkban a testgyakorlatok egyszerű, pontos megfogalmazását, lehetővé tette a mozgások egyértelműen szemléletessé tételét, rajzírását. Munkánkban elsősorban az ő leírását és rendszerezését vettük alapul.
Jelen jegyzetben arra vállalkoztunk, hogy egyrészt a gimnasztika alapismereteit, összefüggéseit röviden megfogalmazzuk másrészt egy átfogó rendszer leírásán keresztül a szaknyelv használatába, valamint a gyakorlatvezetés technikájába bevezessük olvasóinkat.
 

Forrás: bevezető

Elérhető példányunk

A könyvtárunk által beszerzett új kiadványokról az Új könyveink  menüpontban tájékozódhatnak! Angol nyelvű újdonságainkat pedig itt találják.