Kiadáshoz szükséges azonosítók

Kiadáshoz szükséges azonosítók

A megjelentetett kiadványok alábbi azonosítóinak hozzárendelése kötelező a kiadványokhoz: ISBN (könyvek nemzetközi szabványos azonosító száma), ISSN (sorozatok és más időszaki kiadványok nemzetközi szabványos azonosító száma) és DOI (Digital Object Identifier, digitális objektumazonosító). E nemzetközi azonosítók célja a kiadványoknak az egész világon érvényes egyedi és kizárólagos jelzéssel történő ellátása.

DOI (Digital Object Identifier)

A DOI az elektronikus dokumentumok egyedi azonosítására szolgáltó karaktersor. 

A DOI igénylése, központi adatbázisban való rögzítése ügynökségeken keresztül zajlik, az ELTE Egyetemi Könyvtár a CrossRef ügynökséggel áll kapcsolatban.

A CrossRef-nél regisztrálható DOI az azonosításon túl számos előnyt is nyújt: növeli a kiadvány weboldalának látogatottságát, ezáltal a hivatkozások száma is emelkedhet, valamint megnő a tudományos bibliográfiai, tudománymetriai adatbázisokba való bekerülés esélye is. 

DOI-t igényelni lehet monográfiákhoz, tanulmány- és konferenciakötetekhez, és folyóiratokhoz is. 

A DOI egy prefixből és az ezt követő suffixből áll. Az Egyetemi Könyvtáról kapott prefix birtokában a szerkesztőségek maguk képzik a DOI-kat, amelyhez ajánlást, segítséget tudunk biztosítani. Az OJS-t (Open Journal System) használó folyóiratok esetében a DOI generálása és elhelyezése automatizálva is megoldható. 

A DOI azonosító regisztrálásának feltételei: 

  • A cross-linking kötelezettség, amely a kiadvány irodalomjegyzékében található dokumentumok DOI-jának feltüntetését jelenti. 
  • A hosszú távú elérhetőség biztosítása, amelynek értelmében a dokumentumot megfelelő minőségben archiválni kell az ELTE Digitális Intézményi Tudástárban (EDIT).  
  • A DOI igényléséhez a dokumentumra mutató egyedi URL is szükséges. Honlap hiányában megfelelő alternatíva lehet a cikkenkénti repozitóriumi tárolás. 
  • A DOI-t a dokumentumok összes verziójában (tehát az elektronikus és a nyomtatott példányban is) fel kell tüntetni.  

 

ISBN (International Standard Book Number)

Az ISBN egy olyan numerikus kód, amely könyvek, hangoskönyvek, elektronikus könyvek, monografikus CD-ROM-ok, térképek egyértelmű azonosítására szolgál.
ISBN útmutató

Az ISBN igénylése az Országos Széchényi Könyvtár ISBN irodájánál történik.
 

ISSN (International Standard Serial Number)

Az ISSN olyan numerikus kód, amely az időszaki kiadványok, valamint sorozatok egyértelmű azonosítására szolgál.

Az ISSN igénylése az Országos Széchényi Könyvtárban működő Magyar ISSN Nemzetközi Központjánál történik.