Távoli elérés otthonról

Távoli elérés otthonról

A jelenlegi helyzetben sokak segítségére lehet egyetemünk adatbázisainak távoli elérhetősége.

Az ELTE által előfizetett adatbázisok a Stunnel szoftver telepítésével és futtatásával érhetőek el távolról, így biztosítva a teljes szövegű hozzáférést az ELTE-polgároknak.
Telepítési és használati útmutató

A szoftver futtatásának utolsó lépéseként be kell írni az ún. Caesar felhasználónevet és jelszót, igazolva a jogosult felhasználást. Ezt használjuk az egyetemi Webmail, illetve Wi-Fi eléréséhez is. Ha még nem rendelkezik ilyennel a felhasználó, akkor a https://ugykezelo.elte.hu/ oldalon hozhat létre magának ilyen Caesar-azonosítót, a Neptun-kódjával és jelszavával bejelentkezve az Ügykezelőre.

Érdemes az ELTE-hez csatlakozásra fenntartani egy külön böngészőt (Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer stb.), mert amelyik böngészőt a Stunnel leírásában található módon összekötik az ELTE-vel, azzal az egy webböngészővel a számítógép bekapcsolása után semmilyen weboldal nem lesz elérhető addig, amíg rá nem kattint a Stunnel futtatására az illető, s be nem írja a felugró ablakba a felhasználónevet és jelszót. De ez az apró kellemetlenség kiküszöbölhető a külön böngészővel.

ELTE-s dolgozóként, legyen akár oktató, doktorandusz, könyvtáros stb. VPN-elérést igényelhet. Az igénylés és a segédprogram otthoni telepítésének menete hasonló, mint a Stunnel esetében, ám az otthoni számítógép kifelé ilyenkor ELTE-s IP-címmel kommunikál.

Az ELTE könyvtári hálózat weboldalán találhatóak a jelenleg előfizetett adatbázisok


A következő táblázatban megnézhetjük a COVID-19 következtében elérhetővé tett szabad tartalmakat: link.


Amennyiben technikai segítségre van szüksége ezzel kapcsolatban keresse az IIG operátorait vagy írjon e-mailt nekik.

Videó a Stunnel használatáról:

Egyes könyveket online hozzáféréssel el tudnak érni az ELTE online katalógusán is. Ezeknek a dokumentumoknak linkjei a katalógusunkban a lekeresett könyv példányadatai mellett láthatók, az Online elérés fül alatt. Az online elérés ELTE IP-címről működik, amit otthoni használat esetén a Stunnel/VPN program biztosít.

További lehetőségek: 

1. Nagyobb magyar könyvgyűjtemények a weben, melyek felhasználói azonosítással (VPN/Stunnel vagy eduID révén) érhetőek el:

  • Szaktars.hu oldalon hozzáférhető az Osiris Kiadó összes könyve, köztük fontos felsőoktatási tankönyvek; az Akadémiai Kiadó 1950-1996 közt megjelent, tízezer darabnál több kötete; s további kisebb kiadók mellett például a L'Harmattan és a Gondolat kiadványai.VPN/Stunnel csatlakozással 50 oldalanként le is tölthetőek teljes könyvek, míg ha valaki az egyszerűbb EduID bejelentkezést használja (vagyis az Webmail = Caesar = ELTE Wifi = IIG felhasználónévvel és jelszóval lép be) a Szaktárs felületén, akkor összesen 50 oldalt tölthet le, ám olvasni korlátlan számban lehet a többi oldalt is
  • Az Akadémiai Kiadó friss kiadványainak online gyűjteményében, a Mersz.hu oldalon felsőoktatási jegyzetek és tankönyvek is elérhetőek eduID bejelentkezés után. Letölteni nem lehet.

2. Könyvgyűjtemények a weben, melyek  szabadon hozzáférhetőek:

  • Digitális Tankönyvtár: Az Oktatási Hivatal által fejlesztett, 15 ezer kötetes tudástár különböző szakterületek alapműveinek ingyenesen hozzáférhetővé tételével támogatja a felsőoktatásban résztvevők tanulását, tudományos munkáját.
  • Magyar Elektronikus Könyvtár: Negyed évszázada gyűjt és szolgáltat digitálisan olyan könyveket, melyeknél a szerzői jogvédelem már lejárt, vagy a szerzők felajánlották díjmentes használatra műveiket. Szépirodalomtól szakkönyvekig.

3. Idegen nyelvű, előfizetéses e-bookok

  • Springer Kiadó: tizenötezernél több könyv elérhető teljes szöveggel a kiadó e-könyveiből ELTE polgárként (VPN/Stunnel vagy eduID révén). Az Egyetem könyvtárosai az ELTE könyvtár katalógusában is feltüntették ezeket a címeket és elérési útjukat, hogy közös felületen lehessen keresni a csak nyomtatásban meglévő kiadványokkal együtt. De használható a keresésre közvetlenül a https://link.springer.com/books/ oldal is.

4. Nemzetközi kutatási jelentések gyűjteménye:

  • Core: A világ legnagyobb kutatási gyűjteménye az open access (online ingyenesen elérhető) kutatási dokumentumok százmilliós gyűjteményét kínálja egy felületen.

5. Több nemzetközi egyetemi kiadó ingyenesen hozzáférhetővé tette kiadványait a járványhelyzet miatt: 

Ezeket, valamint az előfizetett adatbázisok listáját ezen az oldalon tekinthetik meg