Tehetségfejlesztés : lehetőségek kezdőknek és haladóknak

2021.09.16.
Tehetségfejlesztés : lehetőségek kezdőknek és haladóknak

Gyarmathy Éva: Tehetségfejlesztés : lehetőségek kezdőknek és haladóknak
(Budapest : Tea Kiadó, 2021. - 310 p.)

Gyarmathy Éva – a tehetséggondozás és tehetségvizsgálat kiemelkedő szakpszichológusa - leírja nekünk, miért olyan nehéz egy kifejezetten tudásra szomjazó, értelmileg nyitott, tehetséges gyermeket nevelni vagy tanítani, és hogy hová vezethet az, ha nem vesszük észre, hogy gyermekünk idegesítőnek ható viselkedése mögött csupán meg nem élt különleges képesség vagy képességek halmaza húzódik.
Vajon milyen felnőtt válik abból a gyermekből, aki sok visszautasítást és meg nem értést kapott furcsa viselkedése miatt, mert senki sem vette észre, hogy különleges? Hogyan keletkezik, hogyan mutatkozik meg a tehetség, mitől tartjuk annak, hogyan vegyük észre?

A Gyarmathy féle szemlélet feloldja a zsenit övező negatív misztikumot, eszközt ad a talentum környezetének kezébe. Sok szempontból érthetővé, sőt, szerethetővé teszi az elsőre ambivalensnek tűnő viselkedést, és az így viselkedő embert is. Többféle javasolt módszer segítségével saját magunk választhatjuk ki, melyik felvázolt úton jussunk közelebb a tehetséges emberhez, hogyan értsük meg működését, miben segítsük őt és a kapcsolatunkat.

Gyarmathy Éva könyve korszakalkotó segítség a tehetségek kamasz- és felnőttkori pszichés problémáinak vagy tehetségtelenségbe fulladásának elkerüléséhez, és a már gyermekkorban nehézségekkel küszködők helyzetének javításához. A kötet böngészése nem csak aktív szülőknek javasolt, talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a könyv mindazoknak fogódzó lehet, akik munkájukból kifolyólag, vagy bármilyen okból emberekkel foglalkoznak.

Forrás

Elérhető példányunk

A könyvtárunk által beszerzett új kiadványokról az Új könyveink  menüpontban tájékozódhatnak! Angol nyelvű újdonságainkat pedig itt találják.