A kezdő szintű jógagyakorlás kedvező mentális hatásai

PPK-s szerzők cikkét közölte a Frontiers in Psychology

2020.07.13.
A kezdő szintű jógagyakorlás kedvező mentális hatásai
A jógagyakorlás napjainkban egyre népszerűbbé válik, az órák azonban nagyon különböznek abban a tekintetben, hogy mennyire tradicionálisan, filozófiai és spirituális tanításokat is bevonva, vagy pusztán testorientáltan oktatják. Ennek függvényében a gyakorlás mentális egészségre való hatása is eltérhet. Csala Barbara, az ELTE PPK Pszichológiai Doktori Iskola hallgatója, témavezetője, Köteles Ferenc, valamint kutatótársaik, Ferentzi Eszter, Tihanyi T. Benedek és Raechel Drew kutatása tízalkalmas kezdő hatha jóga kurzus során vizsgálta, hogy a gyakorlás közben elhangzó eltérő verbális instrukciók hogyan hatnak a résztvevők tudatos jelenlét (mindfulness), testi tudatosság, affektivitás és spiritualitás szintjére. A jóga pszichológiai hatásait vizsgáló longitudinális kutatásuk eredményeit a Frontiers in Psychology című rangos nemzetközi pszichológiai folyóiratban (IF: 2,32) publikálták.

A kutatásban 84 egészséges egyetemi hallgatónő vett részt, akik két jógázó csoportben heti egyszer másfél órás jógaórára jártak tíz héten át. A két csoport pontosan ugyanazt a gyakorlatsort végezte minden alkalommal, a közben kapott verbális instrukciók azonban eltértek. Az úgynevezett „sport csoport” főként testre irányuló utasításokat kapott, míg a „spirituális csoport” emellett filozófiai és spirituális információkat is hallhatott. Az elemzések alapján a két jógás csoport nem tért el egymástól, ha azonban a két csoportot összevontan hasonlították a kontrollcsoporthoz, a jógázók spiritualitás szintje nőtt, míg negatív affektivitásuk lecsökkent a kurzus végére.

Összességében az derült ki, hogy a kezdő szintű jógagyakorlás a verbális instrukciók irányultságától függetlenül, feltehetőleg a fizikai jellegzetességein keresztül eredményez kedvező pszichológiai változásokat; vagyis pozitív mentális hatásai a főként testi szempontok mentén történő gyakorlásnál is érvényesülnek.

A cikk itt érhető el: Verbal Cuing Is Not the Path to Enlightenment. Psychological Effects of a 10-Session Hatha Yoga Practice
Barbara Csala, Eszter Ferentzi, Benedek T. Tihanyi, Raechel Drew, Ferenc Köteles