A művészetterápia sokrétű alkalmazása

2021.06.08.
A művészetterápia sokrétű alkalmazása
Tizenegy ország prominens kutatói és művészeti szakemberei mutatták be eredményeiket és tapasztalataikat a művészetterápia területéről az ELTE PPK Integratív Neuropszichológia Kutatócsoportja és a Magyar Művészetterápiás Társaság közös konferenciáján.

A háromnapos Art–Therapy–Research nemzetközi konferencia előadásai és szakmai műhelyei az alkotás, a művészetterápia és a művészetterápiás kutatások metszéspontjait ismertették. A rangos előadók olyan témákat jártak körbe, mint az érzelmi feldolgozás, a fotóterápia elmélete vagy a testhez való viszony változása a pszichopatológiában, alkotásokon keresztül. Az érdeklődők megtudhatták hogyan lehet felépülni a traumatikus élményekből, lehet-e a művészet önsegítő eljárás és megismerhették a bizonyítékokon alapuló kvantitatív eredményeket a PTSD-ben szenvedő, az onkológiai és a pszichiátriai betegek terápiás megsegítésében.

A workshopok résztvevői tapasztalatokat szerezhettek arról, milyen hatékony eszköz a művészetterápia a szakemberek “önkarbantartásában”, hogyan támogathatja a tanulási folyamatokat, illetve miként illeszthető be egy hagyományos oktatási rendszerbe. Emellett szó esett arról is, hogyan használható a művészet krízisintervenciós módszerként katasztrófahelyzetben, hogyan alkalmazhatók a fotók személyes emlékek előhívására és a terápiás munka elmélyítésére, valamint lehetőség volt kipróbálni a digitális közösségi művészetterápiát is.

A szervezők - Dr. Cserjési Renáta és Geréb Zsuzsanna vezetésével - a pozitív visszajelzéseket látva remélik, hogy jövőre személyes jelenléttel tarthatják meg az eseményt.