„A PPK-n sok szerepben volt lehetőségem kipróbálni magam”

2023.06.13.
„A PPK-n sok szerepben volt lehetőségem kipróbálni magam”
A PPK megalakulásának 20. évfordulója alkalmából indított interjúsorozatunkban ezúttal Pigniczkiné Rigó Adrien habilitált egyetemi docens osztotta meg velünk emlékeit.
Pigniczkiné Rigó Adrien pszichológus, egészségpszichológus, a Pszichológiai Intézet Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszékének oktatója, a Pszichológia MA képzés szakfelelőse. Több cikluson keresztül végzett kiemelkedő színvonalú munkáját Pro Universitate Emlékérem ezüst fokozata kitüntetéssel, a tehetséggondozás területén folytatott tevékenységét Pro Ingenio oklevéllel ismerte el az Egyetem.

Ha három szóban kellene megfogalmaznod, mit jelent számodra a PPK, mik lennének azok?
Biztonság, fejlődés, megoldáscentrikusság.

Hogyan változott a feladatköröd az elmúlt évek során? Hogy emlékszel vissza a kezdetekre?
Azt mondanám, hogy akkor sem volt könnyebb. Sok változás történt az elmúlt huszonhat év alatt, és többfajta szerepben, feladatkörben volt lehetőségem kipróbálni magamat.

1994-ben végeztem pszichológia szakon, majd rögtön PhD-zni kezdtem. A doktori képzés utolsó évében már volt egy félállásom az egyetemen, és aztán 1997-ben, amikor végeztem, teljes állású munkát kaptam. Azóta – a gyermekeim születését követő pár évet leszámítva – folyamatosan az Pszichológiai Intézetben dolgozom. Tehát PhD-hallgatóként indultam, és lépkedtem fokozatosan a tanársegéd, adjunktus, docens pozíciókba. A feladatköröm az évek során egyre felelősségteljesebb lett, ami valószínűleg illik hozzám, bár nem törtem magam, hogy egyre több terhet szeretnék. Áttekintve ezt a két és fél évtizedet, úgy gondolom, valószínűleg szinkronban volt azzal, ami bennem potenciálisan kibontakozhatott.

Mi a legkedvesebb karhoz kötődő emléked?
Érdemi, tartalmas beszélgetések kollégákkal, amik nemcsak szakmai kérdéseket érintettek, hanem a világgal kapcsolatos közös látásmód megélését is.

Mi volt a legnagyobb kihívás a PPK-s éveid során, és mire vagy a legbüszkébb?
Nagy kihívást jelentett a pszichológia MA képzés átalakítása. Sokkal nehezebb volt, mint vártam. Büszke arra vagyok, hogy el tudott mozdulni a képzés olyan irányba, ami jobban megfelel a korunk (és a hallgatók) igényeinek.

Kik inspiráltak, kik segítettek a legtöbbet ebben az időszakban?
Azok a kollégák, akik hasonlóan gondolkodtak, és nyitottak voltak a változásra.

 

További jubileumi interjúink itt olvashatók