A pszichológus tippjei tizenéveseknek a koronavírus-helyzetben

Az ELTE PPK Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológia Tanszékének tájékoztatója

2020.03.20.
A pszichológus tippjei tizenéveseknek a koronavírus-helyzetben

Otthon ülsz a családdal összezárva, a felnőttek feszültek, az iskolákat bezárták, a tanárok ezerrel pörögnek a távoktatáson, a barátaid messze, a telefonodon folyton pittyegnek az üzenetek… Adok pár tippet, hogy mit tehetsz TE azért, hogy jól viseld a helyzetet.

A tizenéveseknek szóló tanácsokat Miklósi Mónika foglalta össze.

1. Először is, tényleg ne menj sehova! Nem véletlenül zárták be az iskolákat! Az iskolabezárásnak csak akkor van értelme, ha a fiatalok máshol sem találkoznak! Itt most ahhoz találsz néhány tanácsot, hogyan érezd magad jól OTTHON.

2. Másodszor is, fontos tudnod, hogy ez egy olyan helyzet, amikor természetes, hogy ha valaki tanácstalan, vagy stresszel. Mindenki másképp reagál, de mindenkinek időre van szüksége, hogy megtalálja a jó megoldásokat. Van, aki azt gondolja, hogy nagyon király, hogy otthon maradhat és azt csinál, amit akar. Van, aki úgy érzi, agyára megy a bezártság. Ez mind rendben van. Van, aki örül, hogy sokat lehet a családjával, és lehet olyan is, akinek ez egy kicsit túl sok most a szülőkből, testvérekből. Van, akinek nehéz, hogy nem tud találkozni egyes családtagjaival. Van, akinek könnyen megy az online kapcsolattartás, de van, akinek nehéz, ha videokonferencián látja magát. Ez is mind rendben van. Légy ezért most türelmes MAGADDAL is és a többiekkel (még a felnőttekkel) is.

3. Fontos, hogy tisztában légy a helyzettel és azzal, amit tehetsz! Ezért informálódj, de csak hiteles forrásból! Beszélgess a szüleiddel (vagy egy felnőttel, akiben megbízol) arról, amit olvastál, vagy ami esetleg felkavart! De ne foglalkozz ezzel állandóan, a túl sok információ is megterhelő lehet!

4. A felborult életritmus ellenére se ess szét! Tegyél rendet a napjaidban! Ha rendszer van az életedben, az megtart téged, például készíts egy napirendet!

  • Találd ki mikor kelsz fel, mikor fekszel le, és tarts be ezt minden nap!
  • Mozogj, készíts mindennapi edzéstervet!
  • Egyél rendszeresen és egészségesen!
  • Tanulj rendszeresen!
  • Foglald el magad, jó, ha találsz valami jó hobbit!

5. Tegyél azért, hogy megőrizd jó hangulatodat és optimizmusodat! Ha pozitívan gondolkodsz, ellenállóbb leszel a külső nehézségekkel szemben és a környezetedbe is lelket tudsz önteni.

  • Iktass be minden nap tudatosan valami olyan tevékenységet, ami kikapcsol, ami élvezetes, vagy amiben nagyon jó vagy.
  • Tartsd a kapcsolatot a barátaiddal minden nap!
  • Vezess naplót a jó dolgokról! Minden este találj 3 jó dolgot a napból és írd fel magadnak! Oszd meg ezeket a többiekkel is!
  • Állj ellen annak, hogy kritizálsz vagy hibáztatsz másokat, ez felesleges energiapocsékolás mindenkinek! Inkább arra figyelj, hányan mozdultak már meg, és segítenek!
  • Tarts néha “digitális detoxot”. Iktass be szüneteket, amikor félrerakod a mobilodat, vagy kikapcsolod az értesítéseket.

Ne feledd, hogy NEM VAGY EGYEDÜL, sok ember érez hasonlóan! Mindannyian azért dolgozunk, hogy a helyzet mihamarabb jóra forduljon! Összefogunk és menni fog! Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged – ami bármikor előfordulhat velünk, de ebben a helyzetben különösen – akkor egy névtelenül és ingyen hívható szám gyerekeknek, szülőknek a Kék vonal: 116 111