A tudomány és az addikció kezelésének jövője

A tudomány és az addikció kezelésének jövője
10/15

2020. október 15. 16:00

ONLINE

10/15

2020. október 15. 16:00 -

ONLINE


Wim van den Brink angol nyelvű díszdoktori előadása

Időpont: 2020. október 15. 16.00 óra

Helyszín: online – Zoom

Az esemény linkjét csak a regisztrált érdeklődőknek küldjük meg.

Az eseményre itt tud regisztrálni>>>

A tudomány nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a függőségről ma már ne úgy gondolkozzunk, mint morális gyengeségről, és adatokkal alátámasztva bizonyította, hogy a függőséget biológiai, pszichológiai és társadalmi meghatározottságú, gyógyítható agyi kórképnek kell tekintenünk.

Emellett a tudomány evidencia-alapú, bizonyítottan hatékony farmakológiai és pszichológiai intervenciókat dolgozott ki, amelyek a világ legtöbb országában mára a függőségekkel szembeni küzdelem alapját képezik. Bíztatóak a tudományos eredmények azzal kapcsolatban is, hogy az ADHD-s gyerekek gyógyszeres kezelésének eredményeként csökken a felnőttkori függőségek kialakulásának a kockázata.

Bár ezek a terápiák sikereseknek mondhatók, tudjuk, hogy a páciensek jelentős része nem fér hozzá a szükséges ellátáshoz. Vagyis új terápiákra is szükség van, illetve több ismeretre van szükségünk azzal kapcsolatban, hogy melyik páciensnél melyik terápia lesz hatékony (személyre szabott orvoslás). Végül pedig szembe kell néznünk azzal is, hogy a szociális problémák nem csupán a függőségi zavarok bio-pszicho-szociális meghatározottságára, de a betegség lefolyására és a terápia hatékonyságára is kihatással vannak. Vagyis a függőségből való kilábalás nemcsak a klinikai értelemben vett gyógyulást jelenti, hanem a társadalmi és személyes értelemben vett gyógyulást is, ami viszonylag új megközelítésmódnak számít. A szelektív megelőzés tekintetében ma már vannak jó eszközeink, de a megvalósítás még gyerekcipőben jár.

Az előadás a fenti témákat járja körül, megmutatva, mit tesz a tudomány azért, hogy a függőséggel kapcsolatos rizikócsoportokba tartozó emberekre egy jobb jövő várjon.