Álmainkban is kísért minket a közösségi média

2024.07.02.
Álmainkban is kísért minket a közösségi média
Minél több időt töltünk a közösségi platformok böngészésével, annál nagyobb a valószínűsége, hogy lesznek az ott látott tartalmakkal kapcsolatos rémálmaink – mondja ki egy új nemzetközi kutatás, amely Zsila Ágnes, az ELTE PPK munkatársának vezetésével készült.

Az utóbbi években rohamosan nőtt a közösségimédia-felhasználók száma, és szinte kötelezővé vált, hogy jelen legyünk ezeken a platformokon. A fiókunk ellenőrzése, a posztok böngészése sokunknál már a napi rutin részévé vált – ez azonban növeli a függőség kialakulásának kockázatát. Számos kutatás rámutatott arra, hogy a közösségi média túlzott használata olyan mentális problémákhoz vezethet, mint a depresszió, a szorongás, a rossz alvásminőség vagy az élettel való alacsonyabb elégedettség. A BMC Psychology-ban most publikált friss kutatás azt mutatta ki, hogy a túl sok online jelenlét összefügg a közösségi médiával kapcsolatos rémálmok gyakoribb előfordulásával is.

Az álomelméletek szerint az ébrenlétünk alatt átélt élményeinkkel alvás közben újra találkozunk – ennek fényében, ha nap közben sok időt töltünk a közösségi média platformokon, könnyen előfordulhat, hogy azok az álmainkban is megjelennek. Amennyiben az online világgal kapcsolatos aggodalmaink vagy rossz tapasztalataink (például cyberbullying, dezinformáció) foglalkoztatnak minket, az ezekből fakadó

szorongásunk negatív érzelmi töltetet adhat az álmainknak.  

A kutatásban 595 közösségi média felhasználó vett részt, akik egy online kérdőívet töltöttek ki. Minden résztvevő legalább egy platformon aktív volt, azaz legalább napi 15 percet töltött online a vizsgálatot megelőző hónapban. A leggyakrabban használt felületnek az Instagram bizonyult (87%), ezt követte a Twitter (11%) és a Facebook (2%).

A kutatók azt találták, hogy bár a közösségi médiával kapcsolatos rémálmok előfordulása ritka, de összefüggést mutat az internethasználat gyakoriságával. A leggyakrabban tehetetlenségről, kontrollvesztésről és az online kapcsolatok sérüléséről szóló rémálmok hozzájárulhatnak a rosszabb alvásminőséghez és az alacsonyabb pszichés jólléthez.

A kutatók figyelmeztetnek: a technológia térnyerésével ezek az álmok egyre gyakoribbá válhatnak. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes odafigyelnünk az online töltött idő mennyiségére és minőségére, különösen az elalvás előtti órában – javasolják.

Zsila Ágnes és kutatótársainak vizsgálatáról olyan neves nemzetközi médiaplatformok  is beszámoltak, mint a New York Post, a Daily Mail vagy a Neuroscience News.