„Azért lehet idén olimpia, mert Japán szervezi”

2021.05.14.
„Azért lehet idén olimpia, mert Japán szervezi”
Habár továbbra is sok a bizonytalanság a járvány miatt elhalasztott tokiói olimpia körül, az egészen biztos, hogy idén megrendezik az ötkarikás játékokat – szögezte le Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpia Bizottság elnöke az ELTE PPK 3. Sportgazdaságtani kerekasztal rendezvényén.

Az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete 2021. április 29-én online formában tartotta harmadik sportgazdaságtani eszmecseréjét, amelynek központi témái a 2021 nyarára tervezett nagy sportesemények voltak.

Sok a megválaszolatlan kérdés a pandémia miatt idénre átütemezett ötkarikás játékokkal kapcsolatban, ráadásul a lakosság nagy része ellenzi a rendezvényt és a japán járványügyi adatok is kedvezőtlenek – mutatott rá felvezetőjében Lehmann László mestertanár. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke erre reagálva kiemelte, a bizonytalanságok ellenére idén mindenképpen megrendezik az olimpiát. Hozzátette, ennek elsősorban az az oka, hogy a szervező ország jó gazdasági helyzetben van és nagyon motivált a világverseny lebonyolításában, hiszen Japán már háromszor pályázott a rendezés jogáért.

„Fel sem merül, hogy ezt még egyszer elhalasztják”

– fogalmazott a MOB elnöke.

Az esemény finanszírozásával kapcsolatban elmondta, az új időpont miatt a szervezők hatalmas bevételtől estek el, így egészen biztosan ráfizetéses az olimpia, amin a NOB által nyújtott 870 millió dolláros plusz támogatás sem változtat.

A szakember kifejtette, az óvintézkedések és szigorú szabályok mellett a sportolói létszámot tartani tudják, de az egyes helyszínekre lényegesen kevesebb kísérőt és újságírót engednek majd be, mint azt a korábbiakban megszokhattunk. Ugyanakkor a média jelenléte, a híradások száma nem csökkenthető jelentősen, hiszen az eseményt nagyrészt a közvetítői szerződésekből finanszírozzák – fűzte hozzá.

Várhegyi Ferenctől, az Eurosport riporterétől megtudhattuk, hogy az európai közvetítési jog most a cég tulajdonában van és a magyar közszolgálati televízió is tőlük vásárolja meg azt.

A beszélgetés második részében Bukta Zsuzsanna egyetemi adjunktus, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke, Szabados Gábor sportközgazdász és Kassay Lili egyetemi docens, sportmarketing szakértő vitatták meg az eredetileg szintén 2020-ra tervezett labdarúgó Európa-bajnokság rendezésével kapcsolatos problémákat. A szakemberek egyetértettek abban, hogy habár korábban számos kritika érte az UEFA-t, amiért a szokásostól eltérően nem egy helyszínen, hanem Európa-szerte több városban rendezi meg a fordulókat, a járványügyi nehézségek miatt ez jó megoldásnak bizonyul. Egy helyszín esetleges kiesése ugyanis még nem veszélyezteti a teljes megvalósítást.

A beszélgetésen felmerült az európai szuperkupa ötlete is. Abban egyetértés alakult ki a résztvevők között, hogy a jövőben át fognak alakulni a klubfutballra most jellemző európai szintű versenyrendszerek, ennek a módját azonban még nem lehet tudni.

A szervezők a következő kerekasztal rendezvényt 2021 októberére tervezik.

A 3. Sportgazdaságtani kerekasztal felvételről visszanézhető: