CSOPA CAFÉ: Életmód, kultúra és egészség

CSOPA CAFÉ: Életmód, kultúra és egészség
02/19

2020. február 19. 17:00

Csodák Palotája 1036 Bp., Bécsi út 38-44.

02/19

2020. február 19. 17:00 -

Csodák Palotája 1036 Bp., Bécsi út 38-44.


BEMUTATKOZNAK AZ ELTE PPK KUTATÓI

Havonta egyszer a kutatóké és a szakembereké a főszerep a Csodák Palotájában. 2020 első négy hónapjában a CSOPA ismeretterjesztő sorozata az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar oktatóit látja vendégül, melynek következő vendége Bárdos György professor emeritus lesz. 

Az egészségről mindenkinek van valamilyen képe, és mindenki sokat hallott már róla (a vízcsapból is ez folyik, ahogy szokták mondani). Amikor arról van szó, hogy megvédjük és megtartsuk az egészségünket, akkor elbizonytalanodunk, vajon mit és mennyit kell ezért tennünk. A baj az, hogy amíg van, addig nem motivál, csak akkor kezdünk el vele foglalkozni, ha már valami baj van.

Úgy tűnik, hogy annak ellenére, hogy sokat beszélünk róla, az egészségvédelem még nem része a kultúránknak. Pedig, a kultúra arra való, hogy segítsen megoldani azt, amit a törzsfejlődés nem tudott megoldani. Megszabja életünk kereteit, de nem mondja meg, hogy ezen belül hogyan éljünk. Az már tehát a mi dolgunk, hogyan alakul, szerveződik az életünk, ezt hívjuk „életmód”-nak. Az életmód része a kapcsolatrendszer, a táplálkozás, a higiénia, a családi viszonyok, a fizikai aktivitás, és még sok más. Ha tehát helyes az életmódunk, van egészség is. Sajnos azonban az életmód gyakran hibás, egyik vagy másik összetevője nem olyan, amilyennek lennie kellene. Ezzel nő az egészség megromlásának veszélye, azaz megjelennek az úgynevezett „kockázati tényezők”. Minél több kockázati tényező van jelen, annál nagyobb a betegség esélye.

Az egész dolog tehát arról szól, hogyan alakíthatjuk ki a megfelelő életmódot, hogyan segíthet bennünket ebben a kultúra, és mennyi ebben a saját felelősségünk. 

További részletek

Facebook esemény