Élen a pszichológia és a neveléstudomány

2022.07.25.
Élen a pszichológia és a neveléstudomány
Idén már két tudományterületen is a világ legjobb egyetemei között szerepel az ELTE PPK az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2022-es szakterületi rangsorában.

Egyetemünk pszichológia kategóriában megtartotta tavalyi előkelő helyezését, és a 201-300. közötti mezőnyben végzett. Neveléstudományi területen pedig ebben az évben először került fel a listára: a 401–500. helyre sorolták a sanghaji felsőoktatási rangsor készítői. Ezzel az ELTE PPK a hazai egyetemek közül mindkét szakterületen egyedüliként szerepel az ARWU rangsorában.

A rangsor globális kiadását 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. Az ARWU ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon. A 2022-es szakterületi felmérés (Global Ranking of Academic Subjects – GRAS) a korábbiakhoz hasonlóan 5 nagyobb tudományterületen (természettudományok, mérnöki tudományok, élettudományok, egészségtudományok és társadalomtudományok), azon belül 54 szűkebb szakterületen vizsgálta a világ egyetemeit. Az 5000 vizsgált intézmény közül 96 ország 1800 egyeteme került be az idei rangsorba.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2022-ben összesen már kilenc szakterületen került a világ legjobbjai közé: hat tudományág (fizika, matematika, pszichológia, légkörtudomány, biológia, ökológia) mellett az ELTE helyet kapott a politikatudományi, a közegészségügyi és a neveléstudományi rangsorban is. Fizikából a világ 150 legjobbja közé került.