Hálószaggató témák a tESI Talks podcast új évadában

2022.11.15.
Hálószaggató témák a tESI Talks podcast új évadában
Milyen hatással lesz a rezsiválság a sportlétesítményekre és a sportágakra? Hova tart a létesítményfejlesztés? Miért pont a labdarúgás a legnépszerűbb sport? Mekkora probléma az edzésfüggőség? – elstartolt a tESI Talks második évada!

Az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének podcastsorozata az elkövetkezendő szűk három hónapban hat új epizóddal jelentkezik. A kéthetente adásba kerülő beszélgetéseken most is Bukta Zsuzsanna egyetemi adjunktus, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke és Dian Gergő, az ELTE sportszervező szakos hallgatója kísér majd végig, akik olyan neves szakembereket ültettek a mikrofon elé, akik az élvonalból figyelik a sportvilág történéseit, ugyanakkor a kanapésportolók és a szakmabeliek számára egyaránt fogyasztható és szórakoztató formában tálalják a sport aktuális és esetenként megosztó kérdéseit.

Akit nem csupán a gólok száma és a szintidők érdekelnek, de szeretné tudni, mi van a sportrovatban megjelenő hírek mögött, és érteni akarja az összefüggéseket, annak a következő műsorok meghallgatása kötelezően ajánlott:

A félév első, a sportágak verseny- és médiaképességét vizsgáló epizódja már kikerült a Spotify-ra és az EPER Rádió oldalára. Az egyórás műsorban Szabados Gábor sportközgazdász segít megfejteni, hogy hosszú ideje miért a labdarúgás a legdominánsabb sport akár népszerűségi, akár gazdasági szempontból és egyáltalán mitől lesz egy sportág népszerű.

Már szintén elérhető az egyetemi sport helyzetével, az egyetemi bajnokságokkal foglalkozó adás, amelynek Juhász Péter, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára és Simon Gábor, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) ügyvezetője voltak a vendégei.

November 7-én egy újabb megosztó téma landolt a Spotify-on: a házigazdák a sportberuházások létjogosultságáról faggatták Garamvölgyi Bencét, a Budapesti Sportszolgáltató Központ ügyvezetőjét, valamint Török Ottót, Pécs sportberuházásaiért felelős polgármesteri biztosát. A beszélgetés számos miértre választ adott a fejlesztési irányokat illetően, de a szakemberek kitértek a rezsiválság hatásaira és arra is, hogy lesz-e elég tornaterem az iskolákban a mindennapi testnevelés fenntartásához.

Várhatóan november végén kerül adásba az olimpiai neveléssel foglalkozó beszélgetés, ahol Szijj Lilla, a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagja, valamint két testnevelő tanár, Földvári Zoltán és Pazgonyi György vitatja meg, hogy mennyire lehet megfogni a gyerekeket az olimpia témájával, egyáltalán van-e kapacitás és lehetőség a délutáni szakkörökre, edzésekre. A hallgatók emellett számos kreatív ötletet is kaphatnak, amelyekkel a mozgás és az olimpiai eszme népszerűbbé tehető.

Ha már olimpia, megkerülhetetlen kérdés, hogy reális és fenntartható-e a magyar olimpiai érmek száma. Bukta Zsuzsa és Dián Gergő vendége lesz Pignitzky Dorottya, a Magyar Olimpiai Bizottság sportszakmai munkatársa, akivel olyan kérdéseket boncolgatnak majd, hogy mit is tartalmaz az idén jóváhagyott versenysport-stratégia, optimálisak-e a versenysport jelenlegi irányai, és mire érdemes hangsúlyt fektetni.

Az évadot egy egyre aktuálisabb probléma, az edzésfüggőség bemutatása zárja. A stúdióban Kovácsik Rita egyetemi adjunktus, az ELTE Cheerleader csapatának vezetője és Szabó Attila egyetemi tanár, a Passion and Addiction in Sports and Exercise c. könyv szerzője mond el mindent a túlzásba vitt mozgás okairól és veszélyeiről.

A tESI Talks podcast adásai követhetők a Spotify-on, az EPER Rádió oldalán, és már a Youtube-on is!