Interjú a Pszichológiai Intézet Fulbright-vendégoktatójával

2023.11.17.
Interjú a Pszichológiai Intézet Fulbright-vendégoktatójával
Kristi Lemm, a Western Washington University oktatója az őszi félévet Fulbright-ösztöndíjasként a PPK Pszichológiai Intézeténél tölti. Az alábbi interjúban mesélt nekünk itt töltött idejéről, illetve a hallgatókkal és Magyarországgal kapcsolatos tapasztalatairól.

Milyen tapasztalatai vannak az ELTE PPK-nál töltött időszakáról?
Nagyon élvezem az ELTE PPK-nál töltött időmet, különösen amikor a hallgatókkal lehetek. Pszichológia mesterszakosokat tanítok, illetve két erasmusos csoportom is van. Eleinte tartottam tőle, hogy a hallgatók nem fognak beszélni és aktívan részt venni az órákon, de nagyon elégedett vagyok a részvételi szándékukkal. Nagyon szeretem mindkét órát tartani. Külön örülök neki, hogy magyar és nemzetközi hallgatókat egyaránt taníthatok, mert így rengeteget tanulok én is a kultúrájukról.

Miért pont Magyarországot, és azon belül az ELTE PPK-t választotta ösztöndíjas helyszínként?
A férjemmel, Mark Bussell-lel együtt jelentkeztünk a Fulbright-ösztöndíjra, így olyan helyszínt kellett találnunk, ahol kémia és pszichológia területeken is volt lehetőség pályázni. Magyarország volt az egyik olyan hely, ahol mindkettőnk számára volt ösztöndíjpályázási lehetőség, és mindketten nagyon izgatottan vártuk, hogy Budapesten élhessünk. Marknak voltak kapcsolatai Magyarországon a PhD-konzulense, egy magyar kémikus révén, aki az 1956-os forradalom után emigrált az Egyesült Államokba. Én eleinte nem ismertem senkit itt, de a PPK weboldalán rátaláltam Kende Annára, aki nagyon lelkesen támogatta a jelentkezésemet. Markkal nagyon megörültünk, amikor megtudtuk, hogy mindketten elnyertük a Fulbright-ösztöndíjat. Anna pedig rengeteg segítséget nyújtott, és a karon mindenki más is nagyon kedves és segítőkész; megnézhettem az előző évek kurzusterveit, és elmagyarázták, milyen elvárások vannak itt az oktatói munkával kapcsolatban.

A tanított tárgya a tudományos íráskészség. Miért pont ezt a tárgyat választotta?
A tanszékünk a Western Washington Universityn néhány évvel ezelőtt átdolgozta a pszichológiás tantervet, nagyobb hangsúlyt fektetve az írásbeli készségekre. Ekkor kezdtem el íráskurzusokat tartani alapszakos és mesterszakos hallgatóknak, amit nagyon élveztem. A Fulbright-pályázathoz két kurzus megtartását kellett elvállalnom, így amikor megláttam, hogy a PPK tantervében szerepel angol nyelvű íráskurzus, tudtam, hogy ez nekem való.

A kutatási területe a Western Washington Universityn a társas megismerés, a sztereotípiák és előítéletek, illetve a nemi identitás problémája. Mennyire tudott haladni ezen irányú kutatásaival a PPK-n?
A Fulbright-ösztöndíj inkább az oktatásra koncentrál, így itt a PPK-n még nem végeztem kutatói munkát. Az alapszakos hallgatóim azonban olyan szakirodalmi áttekintőket írnak, amik relevánsak lehetnek a jövőbeli szakdolgozati témájukkal kapcsolatban, és nagyon élvezem, hogy ezáltal többet megtudhatok az érdeklődési területükről. Emellett nagyon érdekel Kende Anna kutatása a roma közösség ellen irányuló magyarországi előítéletekről.

Milyen általános benyomásai vannak Magyarországról?
Amerikaiként reflexből rámosolygok mindenkire az utcán, de hamar megtanultam, hogy ez nem akkora divat errefelé! Annak ellenére azonban, hogy a magyarok nem olyan mosolygósak, azt vettem észre, hogy mindenki nagyon kedves és segítőkész, amikor segítséget kérek. Az emberek általában értékelik, amikor megpróbálok néhány (rosszul kiejtett) magyar mondatot belecsempészni a mondandómba. Markkal pedig nagyon élvezzük Budapestet, ez a gyönyörű város tele van érdekességekkel. Még sosem laktam olyan helyen, ahol a nappalim ablaka egy várra néz!