Játékos szelektív hulladékgyűjtéssel lett különdíjas az ELTE PPK hallgatója

2019.10.14.
Játékos szelektív hulladékgyűjtéssel lett különdíjas az ELTE PPK hallgatója
Lukács Teodóra, az ELTE PPK neveléstudomány mesterszak kora gyermekkor pedagógiája specializációs hallgatója és csapata az Okos szelektív-Szelektálj játékosan című pályázatukkal nyerte el a Demola Budapest különdíját az ELTE-Újbuda Innovációs Napon.

Az ELTE Innovációs Központja és Újbuda Önkormányzata 2019. október 3-án immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg start-up kiállítással egybekötött konferenciáját, amelyen a Hallgatói Ötletpályázat nyerteseit, köztük Lukács Teodórát és csapatát díjazták. A projektben Teodóra mellett négy különböző szakterületről érkező hallgató dolgozik: Skriba Dániel (BME-VIK) Skriba Máté (BME-VIK), Szilvágyi Bíborka (BCE-GTK) és Piri Annamária (BME-GPK).

„Az általunk fejlesztett IoT eszköz segítségével játékosan szeretnénk bevinni az óvodák és az iskolák mindennapi életébe a szelektív hulladékgyűjtést. Mi magunk is próbálunk környezettudatosan élni és úgy véljük, hogy ennek a szemléletmódnak az átadására a gyermekkor a legalkalmasabb.” – mesélte Lukács Teódóra a különdíjas pályázatról. Az Okos Szelektív a hulladékgyűjtőn elhelyezett képernyő és hangszóró segítségével lép interakcióba a gyermekkel és segít neki dönteni, hogy melyik gyűjtőbe kell tenni az adott hulladékot. A csapat emellett egy motivációs rendszert is létrehozott, amelynek használatával lehetőség nyílik annak mérésére, hogy ki milyen arányban tud szelektálni.

A különdíjat biztosító Demola egy hallgatókra specializálódott, nyílt innovációs labor, amely egy három hónapos inkubációs programban való részvételt biztosít a csapatnak és mentorálással segíti a munkájukat.