Képes beszámoló a tavaszi félév előadásairól

2022.06.29.
Képes beszámoló a tavaszi félév előadásairól
A 2021/22-es tanév második félévében négy előadást hallgathattak meg az érdeklődők, amelyekről várjuk visszajelzéseiket a beszámolók alatt olvasható véleményfelmérésben.

A tavaszi szemesztert Gősi Zsuzsanna habilitált egyetemi docens A rekreációs szokások változása a járvány alatt című előadása nyitotta. A saját élményekkel tarkított előadás közel hozta a témát az időskorú hallgatósághoz. Az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet oktató-kutatója beszámolt az első és második hullámban végzett kérdőíves vizsgálataik tapasztalatairól, érdekes tényekre világítva rá a koronavírus előtti és utáni sportolási szokásokkal kapcsolatban, vagy éppen a szabadidős tevékenységek tekintetében, ahol is talán a legszembetűnőbb pozitív változás, hogy ki-ki megtalálta otthonában a régóta porosodó könyveit és több időt szánt az olvasásra vagy az önművelésre, nyelvtanulásra. A második hullám után végzett felmérésükben a legérdekesebb pontként emelhető ki, hogy egy idő után a home office következtében kimaradt például a munkába megtett út, barátokkal egy-egy kirándulás, amelyekkel korábban mégiscsak többet mozoghattak az emberek.

Kíváncsian várjuk, hogy Önök milyen szabadidős sporttevékenységet űznek. Megírhatják nekünk az ELTE Harmadik Kor Egyetemének 2021/22. tanév tavaszi félévéről készült véleményfelmérésben.

A második előadáson Karácsony Péter habilitált egyetemi docens Hogyan befolyásolnak a reklámok? (Manipuláció a mindennapokban.) címmel tartott előadásában a régi és az új reklámtípusok jellemzőivel ismertette meg a hallgatóságot. Míg tudatosan talán nem figyelünk erre, de akármerre megyünk mindenhol reklámokba botlunk, amivel az egyes termékek forgalmazói befolyásolnak minket azzal a céllal, hogy minél többet vásároljunk. Az ELTE PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézetének oktató-kutatója felhívta a figyelmet arra, hogy már a régi időkben a vásárokon is megjelent ez a fajta befolyásolás, például az egyes termékek kikiáltásával. A cél már akkor is, ahogyan most is, az volt, hogy a fogyasztó akaratát, gondolkodását befolyásolják a vásárlás érdekében, hogy az emberek odafigyeljenek, emlékezzenek, vágyjanak az adott árura. Mindezek érdekében nyílt és rejtett üzenetekkel bombázzák a fogyasztókat, figyelemfelkeltő csomagolással látják el a termékeket, amelyek vásárlási vágyat keltenek.

Éreztek-e vásárlási vágyat az előadás során felidézett élelmiszerek, használati cikkek iránt? Emlékeiket megírhatják nekünk az ELTE Harmadik Kor Egyetemének 2021/22. tanév tavaszi félévéről készült véleményfelmérésben.

A félév harmadik előadását Szabari Veronika habilitált egyetemi docens tartotta A szociológia (társadalomtudományok) haszna Magyarországon a 21. században címmel. Az előadás egy rövid kitekintéssel indult a tudományos kutatásokkal kapcsolatban végbement változásokról, illetve arról, hogy vajon hasznosak-e a tudományos kutatások, hogy már így is túl sok a diplomás ember Magyarországon, miközben az Európai Unió célja, hogy ez tovább növekedjen. Az ELTE TátK Szociológia Intézetének oktató-kutatója ezzel át is tért előadásában a társadalmi mobilitás témájára, az ezzel kapcsolatos dilemmákra, a különböző mobilitási csatornákra, melyek közül az iskola az egyik legfontosabb szerepet tölti be vagy tölthetné be a mobilitás elősegítésére, de vannak tényezők – mint például a korai szelekció, szegregáció –, amelyek gátolják ezt a folyamatot.

Az ELTE Harmadik Kor Egyetemének résztevevői az élethosszig tartó tanulás „nagykövetei”. Hasznosnak tartja-e ezt a fajta senior programot? Elmondhatják nekünk az ELTE Harmadik Kor Egyetemének 2021/22. tanév tavaszi félévéről készült véleményfelmérésben.

A félévet Krekó Péter habilitált egyetemi docens Az álhírek és terjedésük című előadása zárta, amelyben a különböző összeesküvés-elméletekről, illetve a dezinformációk hatásairól tudhattak meg többet a jelenlévők. Az előadás többek között kitért arra is, hogy ki terjeszti ezeket az álhíreket, miért hisznek benne az emberek, hogyan szorítható vissza az álhírek terjedése. A többség többek között azért is hiszi el az álhíreket, mert gyorsan hoz döntéseket, amit nagyban befolyásol az, hogy az adott hír közel áll-e a világnézetükhöz vagy sem. Az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének oktató-kutatója felvázolta, hogyan viszonyul a magyar társadalom a tudósokhoz, orvosokhoz, illetve beszámolt az ehhez társuló összeesküvés elméletekbe vetett hitről a rákkutatással vagy éppen az oltásokkal kapcsolatban. Az előadásban az aktuális orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos összeesküvés-elméletekről is hallhatott a közönség, illetve az előadó felhívta az időskorú hallgatóság figyelmét a lájkvadász hírekre, cikkekre, melyekkel gyakorta találkozhatnak az interneten szörfölés közben.

Milyen témákban szeretne még ismereteket szerezni az ELTE Harmadik Kor Egyetemének következő tanévében? Írják meg nekünk ötleteiket az ELTE Harmadik Kor Egyetemének 2021/22. tanév tavaszi félévéről készült véleményfelmérésben.

Harmadik Kor Egyeteme 2021/2022

Harmadik Kor Egyeteme 2021/2022

0

/

0

0

/

0