Kimutatták: már heti egy jógától fittebbek leszünk

2021.11.15.
Kimutatták: már heti egy jógától fittebbek leszünk
Az ELTE PPK kutatói egy tízalkalmas kurzust vizsgálva bizonyították, hogy már heti egyszeri jógázással fejlődés érhető el az egyensúly, a hajlékonyság és a core-izomerő tekintetében.

A jóga napjainkban egyre elterjedtebb, pozitív fizikai és mentális hatását pedig korábbi tudományos kutatások is bizonyították. Kérdés azonban, hogy milyen rendszerességű és mennyiségű gyakorlástól várhatunk javulást fizikai és fiziológiai egészségünkre nézve.

A PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy vajon heti egyszeri jógagyakorlás is elegendő-e ahhoz, hogy kedvező változás történjen a fizikai fittségben és a szív- és érrendszert érintő mutatókban.

A kutatásba összesen 82 egészséges, női egyetemista hallgatót vontak be, akik közül 49-en egy tízalkalmas, kezdő szintű jógakurzuson vettek részt heti rendszerességgel, míg a 33 főből álló kontrollcsoport nem jógázott. A kutatók egy héttel a kurzus előtt és után is végeztek méréseket a hallgatók általános fizikai állapotára vonatkozóan.

Az eredményekből kiderült: már a heti egyszeri kezdő szintű jógagyakorlás után is javult az egyensúly, a hajlékonyság, valamint a core-izomerő (törzsizomzat) mindössze 10 alkalmat követően. A testtömeg-index (BMI), a testzsírszázalék, valamint a nyugalmi szívfrekvencia és szívfrekvencia-variabilitás tekintetében azonban nem történt kimutatható változás.

A vizsgálat szerint tehát azok, akik szabadidő hiányában csak heti egyszer tudnak sportolni, ugyanúgy megtapasztalhatják a mozgás egészségre gyakorolt pozitív hatásait. A fejlődés bekövetkeztével ráadásul idővel növekedhet a rendszeres testmozgás iránti elkötelezettség, és a folyamat egy pozitív önmegerősítő körbe vezethet – mutattak rá a kutatók.

Csala Barbara, Szemerszky Renáta, Körmendi János, Köteles Ferenc és Boros Szilvia tanulmánya a Frontiers in Public Health c. folyóiratban jelent meg.

A teljes cikk ezen a linken érhető el.