Oktatástechnológiai trendek a BETT-shown

2020.02.04.
Oktatástechnológiai trendek a BETT-shown
2020. január 22-24. között 900 kiállítóval és közel 35 ezer résztvevővel rendezték meg a BETT-showt, a világ egyik legnagyobb oktatástechnológiai kiállítását, amelyen karunk részéről a Neveléstudományi Intézet munkatársai, Rausch Attila és Misley Helga vettek részt. A kiállításon oktatástechnológiai újtásokkal, applikációkkal és start-up-okkal ismerkedhettek meg a résztvevők, valamint digitális projektekhez, fejlesztésekhez kapcsolódó termékek és szolgáltatások is helyet kaptak a különböző tematikájú standokon.

A PPK Neveléstudományi Intézetének egyetemi adjunktusai, Misley Helga és Rausch Attila elsősorban a különböző technológia alapú értékelési lehetőségeket, újításokat, valamint a tanárképzésbe bevonható eszközöket, alkalmazásokat térképezték fel a kiállításon, ahol olyan új megoldásokkal találkozhattak, amelyek közvetlenül segíthetik a tanítási és tanulási folyamatot, a tananyag feldolgozását, szemléltetését, valamint a következő években reálisan elérhetőek lesznek a hazai oktatási intézményekben.

Az innovatív eszközök, robotok, játékok mellett jelentős részben voltak jelen a tanulási-tanítási folyamatot ténylegesen támogató, a 21. századi készségeket fejlesztő eszközök, technológiai megoldások, és számos olyan applikáció, webes platform, amely a tanári adminisztrációt, szemléltetést, értékelést és a tanulók fejlődésének követését teszik lehetővé. A kiállítás azt is bemutatta, hogy a robotika mellett a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság oktatási megoldásai is egyre komolyabb fejlődésen mennek keresztül. Míg a jobb minőségű VR-tartalmak drágábbak és kevesek számára érhetők még el, az AR szemléltető és interaktív megoldásai már lényegesen szélesebb körben tudnak elterjedni, az egyébként is használt tableteken, mobil telefonokon keresztül. A 21. századi készségek, elsősorban az úgynevezett 4K, a kreativitás, kommunikáció, kollaboráció és kritikai gondolkodás fejlesztéséhez kapcsolódóan egyre több tevékenységközpontú alkalmazás, segédanyag érhető el.