PPK-s kutatás segíthet a testtudatzavarok megértésében

A tanulmány a Cortex c. nemzetközi folyóiratban jelent meg

2020.11.02.
PPK-s kutatás segíthet a testtudatzavarok megértésében
A PPK kutatóinak sikerült elsőként empirikus úton kimutatni, hogy a testen belülről érkező (proprioceptív) információk feldolgozásában mutatott egyéni különbségek szerepet játszanak a gumikéz illúzió megélésében. Kutatásukat a Cortex c. nemzetközi pszichológiai folyóiratban publikálták.

Megjelent Horváth Áron, az ELTE Pszichológiai Doktori Iskola hallgatója, Köteles Ferenc, valamint kutatótársaik, Ferentzi Eszter, Bogdány Tamás, Szolcsányi Tibor és Michael Witthöft publikációja az interoceptív pontosság és a gumikéz illúzió kapcsolatáról.

A gumikéz illúzió egy széles körben kutatott testi illúzió. A kiváltásához a személyek elől eltakarják a saját kezüket, és egy hasonló kinézetű gumikezet helyeznek eléjük. Ezután a gumikezet a személy számára látható módon, míg a valós kezet nem látható módon, egy időben és egy helyen ingerelik, vagyis simogatják egy ecset segítségével. Egy idő után, mivel a beérkező információ azt sugallja, a személyek a gumikezet fogják saját magukénak érezni, a saját kezüket pedig idegennek. A jelenség kapcsán vizsgálható, hogy mitől éljük meg sajátként a testünket, illetve  mi állhat a testélmény megbomlása mögött.

A kísérlet

A gumikéz illúzió kiváltó oka, hogy mind a vizuális úton (a gumikéz és az ecset simításainak látványa), mind tapintás alapján nyert információk (az ecset simításának érzete) egymással összhangban azt sugallják, hogy a gumikéz tartozik a személyhez. Ekkor azonban ezzel ellentétes infomáció is érkezik a központi idegrendszerbe: a testen belülről, az izmokban, ízületekben és ínszalagokban található receptorok által közvetített, ún. poprioceptív információ továbbra is azt közvetíti, hogy a saját keze tartozik a személyhez. A több forrásból származó ingerek összesítésének szabályszerűségei alapján már korábban feltételezték, hogy a proprioceptív információk feldolgozásában mutatott egyéni különbségek befolyásolhatják az illúzió erősségét. Ez a kutatás volt az első, ahol mindezt empirikusan is sikerült kimutatni.

A kutatásban 60 egyetemista vett részt. A kísérlet során felmérték, hogy hogyan dolgozzák fel a vizsgálati személyek a karjuk helyzetére vonatkozó proprioceptív információkat. A mérés során különböző helyzetekbe mozgatták a résztvevők könyökízületét, akiknek minél pontosabban kellett visszaállítaniuk a pozíciókat. Ebből megállapítható, hogy az adott személy milyen torzítással (pl. a saját test felé vagy ezzel ellentétes irányba történő), és milyen konzisztensen (annál konzisztensebbnek számít valaki, minél inkább ugyanabba az irányba és ugyanakkorát téved a különböző pozícióknál) dolgozza fel a kar helyzetére vonatkozó proprioceptív információkat. A kísérlet másik szakaszában megtörtént a gumikéz illúzió kiváltása.

Eredmények

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a személyek, akik a proprioceptív feladatban kevésbé voltak konzisztensek, gyengébb illúziót éltek át. Ezen kívül azok is erősebb illúzióról számoltak be, akik a gumikéz felé mutattak torzítást a karjuk helyzetének megítélése során.

A kutatás a proprioceptív információk feldolgozásában megjelenő egyéni különbségek szerepét mutatja a testünk saját magunkénak való megélésében.

A teljes cikk ezen a linken érhető el.

 

Kép forrása: statnews.com