Ritoók Magdától búcsúzunk

2022.04.25.
Ritoók Magdától búcsúzunk
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2022. április 24-én 86 éves korában elhunyt Dr. Ritoók Pálné dr. Ádám Magda, vagy ahogy mi mindannyian hívtuk, Ritoók Magda.

Szeretett kollégánk a hazai pszichológiai tanácsadás megalapítója, az ELTE Bölcsészettudományi Karán, majd a Pedagógiai és Pszichológiai Karán folyó pszichológusképzés meghatározó szereplője volt. 1986-tól az ELTE Pályaszocializációs és Munkapszichológiai Szakcsoport, 1997-től pedig a Tanácsadás Pszichológiája Intézeti Központ vezetője volt. 1986-tól – Magyarországon úttörő módon – egyetemi tanácsadó szolgáltatást indított az ELTE-n, amely szakmai modellje a ma is működő egyetemi tanácsadó és általában a pszichológiai tanácsadó szolgáltatásoknak. Kollégánk hatása túlmutat az egyetemi tanácsadáson mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban. Nevéhez fűződik az 1993-ban elindított tanácsadó szakpszichológus szakirányú továbbképzés, amely mára a legnépszerűbb pszichológus továbbképzés formává nőtte ki magát. Kollégánk a nyugdíjba vonulás után címzetes egyetemi tanárként segítette tovább a kar működését.

Ritoók Magda kapcsolta be az ELTE Tanácsadás Pszichológiája Tanszékét a nemzetközi szakmai és tudományos közélet vérkeringésébe, vendégoktatóként és együttműködő szakértőként számos külföldi egyetemen dolgozott. Úttörő és iskolateremtő munkát végzett a tanácsadás és általában az alkalmazott pszichológia tudományos integrációja területén, számos hazai és nemzetközi kutatási pályázat vezetője és koordinátora volt.

Munkatársunk oktatói és kutatói tevékenysége mellett intenzíven részt vett a hazai tudományos közéletben. 2000 és 2008 között a Magyar Pszichológiai Társaság elnöke volt. Alapítója a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesületnek, amelynek 1996 és 2010 között elnöke, később tiszteletbeli elnöke lett.

Ritoók Magdától azonban nem csak szakmailag tanulhattunk a sok évtizedes kimagasló színvonalú munkássága során. Ügyszeretetével és kitartásával emberileg is olyan utat mutatott a számunkra, amely lendületet és erőd ad a mindennapokban hallgatóknak, munkatársaknak, szakmabelieknek egyaránt.

Nagy veszteség és szomorúság, hogy most búcsúznunk kell munkatársunktól, de közös ügyünket visszük tovább, ezzel is megőrizve szeretett kollégánk emlékét.

Emlékgyűjtés

Ha van megosztandó emléke, története, fényképe Ritoók Magdáról, kérjük ossza meg a közösségünkben! Az emlékeket május 12-ig gyűjtjük.

A történeteket elektronikusan itt lehet megosztani: https://elteppk.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_8jKVxTlr6LHLXRc

Személyesen pedig itt lehet átadni, vagy ide lehet postázni: ELTE PPK, 1064 Budapest, Izabella u. 46. 106-os szoba (Vajda Erzsébetnek átadva, címezve)