Tájékoztató a PPK hallgatói számára a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a tanulmányi foglalkozásokról való hiányzás kezeléséről (ÉRVÉNYTELEN – 2020.03.12.)

ÉRVÉNYÉT VESZTETTE – 2020.03.12.

A hallgatók látogatásköteles kurzusokról való hiányzását a HKR 63. § (1)–(2), (5), valamint a 66. § (1) bekezdései rendezik. A jelenlétet minden esetben az adott kurzus oktatójának kell ellenőriznie, és a hiányázás mértékének elfogadhatóságáról is ő dönt a HKR keretei között.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben a Kancellária több tájékoztatót is közzé tett az egyetem dolgozói és hallgatói számára, amelyekben felhívja az érintetteket, hogy

  • aki fertőzési gócpontnak számító területről* érkezett, önként maradjon távol az egyetemi közösségtől két hétig, ezt és az okot e-mailben jelezze, így a távolmaradás igazolt távollétnek minősül;
  • aki fertőzési gócpontból érkezett, és lázas, köhög, vagy légzési nehézséget tapasztal, ne menjen orvoshoz, maradjon otthon, telefonon sürgősen hívja fel háziorvosát, vagy kezelőorvosát, illetve ezek hiányában lépjen kapcsolatba az Egyetem foglalkozás-egészségügyi orvosával, dr. Szanitrik Zsuzsával (e-mail-cím: szanitrik@gmail.com), mondja el panaszait és azt, melyik fertőzési gócpontban járt, vagy hogy kapcsolatban volt fertőzött személlyel a tünetek megjelenését megelőzően. Kérjen tanácsot a további teendőkre nézve!

Ha valamely hallgató úgy dönt, hogy a fentiek miatt önként távol marad az egyetemtől, akkor azt minden egyes, az adott kurzust tartó oktatónak külön-külön megküldött e-mailben jelezze, a távolmaradás okának és időtartamának megadásával.

A dékán a HKR 425. § szerinti méltányossági jogkörében engedélyezi a kurzus oktatójának, hogy az ezen okból a foglalkozásról való, legfeljebb két hétre kiterjedő távolmaradást a HKR 66. § (1) bekezdés c) pontja szerinti, a hiányzás 1/3-ot meghaladó mértékébe ne számítsa bele. A HKR 66. § (1) b) pont szerinti, az egynegyed és egyharmad közötti távollét esetén teljesítendő többletfeladatról az oktató saját hatáskörében dönthet.

Minden olyan esetben, amikor a hallgató valamilyen kialakult betegség miatt hiányzik, és ezt orvos igazolja, a betegség miatti hiányzással kapcsolatban a HKR szerint, a megszokott módon kell eljárni.

Egyidejűleg felhívjuk a hallgatóink és oktatóik figyelmét, hogy kövessék nyomon az egyetemi tájékoztatókat, különös tekintettel a szükséges intézkedések köre, illetve a gócponti területek módosulása tekintetében, hogy mindig az aktuális helyzetnek megfelelően járhassanak el. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámai a koronavírussal kapcsolatos megkeresések megválaszolására: +36-80-277-455, +36-80-277-456.

Budapest, 2020. február 28.

Dr. Demetrovics Zsolt dékán s.k.

 

*Azon területek, ahol a vírus közösségi terjedésének lehetősége adott 2020. február 26-án: Kína, Szingapúr, Hong Kong, Japán, Dél-Korea, Irán és Olaszország 4 tartománya (Piemont, Veneto, Emilia Romagna, Lombardia). A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos, napi frissítésű tájékoztatás a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található. (https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus)

2020.03.03.