Toplistás PPK-s kutatók

2022.06.24.
Toplistás PPK-s kutatók
Az idegtudomány és a pszichológia terén is több PPK-s kutatót jegyeznek a Research.com legeredményesebb kutatókat rangsoroló listáin.

A fiatal kutatók karrierútjának támogatását, a kutatói utánpótlás bevonzásának elősegítését céljául tűző reserach.com kezdeményezés számos szakterületen közli a vezető kutatók nemzetközi rangsorát. Az egyetemi szféráról különféle szempontrendszerek alapján rangsorokat közlő szervezetek többségétől eltérően a research.com tehát nemcsak intézményi listákat készít, hanem a legjobb tudományos konferenciákat és a legmagasabban jegyzett tudományos kutatókat is rangsorolja számos szakterületen.

A listában elfoglalt helyet a Google Scholar adatbázisából számítják, a publikációs és idézettségi mutatók, illetve a Hirsch-index alapján alakul ki a „Top Scientists” listán belüli helyezés. A toplista a Google Scholar adatbázisában megtalálható 166.880 kutató adatainak elemzésével készül, az idegtudományi szakterületen 9233, pszichológiából pedig 12536 profilt vizsgáltak. A fiatal kutatók támogatása indokolhatja azt a gyakorlatot, hogy a citációs számok estében a saját korábbi cikkekre vonatkozó idézeteket is beleszámítják a mutatóba, hiszen ezzel előnyösebb helyzetbe hozzák a még pályájuk felívelő szakaszában lévő szerzőket.

AZ ELTE PPK kutatói két szakterületen is bejutottak az elitbe. Az idegtudományi kutatók körében Németh Dezső és Janacsek Karolina is megtalálható a research.com által jegyzett 20 magyar agykutató között, a pszichológiai listán jegyzett 19 magyar körében pedig a már említett Janacsek Karolina mellett szerepel Demetrovics Zsolt, Szabó Attila és Urbán Róbert is.

A tudományterületi besorolás alapjául a publikációkat közlő folyóiratok besorolása szolgál, így fordulhat elő, hogy egy-egy kutató akár több tudományterületi listában is szerepel.