Vízi táborok az ELTE PPK-n

2022.06.30.
Vízi táborok az ELTE PPK-n
Hagyományosan a Szigetközben került sor az ELTE PPK budapesti és szombathelyi sporttudományi intézeteinek vízi táboraira, ahol idén júniusban is több mint száz rekreáció és sportszakos hallgató ismerkedett meg a kajakozás és kenuzás alapjaival, a síkvízi túraszervezés és -vezetés kritériumaival.

Az idei évben a budapesti Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet (ESI) rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakirányos hallgatói kezdték a táborozást június 3-án, ahol ezúttal egy egynapos SUP-túrával melegítettek be a nagyobb megmérettetésre. A vízi táborban a száz fő feletti hallgatói csoport két turnusban fedezte fel a Szigetköz vadregényes területét, amelyet a Kisvesszősi Kempingből kiindulva többnyire túrakenuval, részben pedig kerékpárral jártak be a túrázók. A rekreációs hallgatók szívesen vettek részt a strandröplabda és asztalitenisz kihívásokban, de a bátrabbak canyoning élményt is szerezhettek. A tábori élmények és a közösségi programok mellett mindenkinek fejlődött az evezéstechnikája, a vizsgán hallgatóink bemutatták, hogyan tudnak manőverezni a vízen, illetve milyen szinten tudják irányítani a túrakenukat. 

Szintén két turnusban került megrendezésre a Sporttudományi Intézet – Szombathely sportszakos hallgatóinak nyári tábora június 7. és 17. között, amely az osztatlan testnevelő tanárképzésben tanuló és a sport- és rekreációszervezés szakos, valamint a rekreációszervezés szakirányos hallgatóknak kritérium követelmény, a sportszervező szakirányon pedig választható tárgy. A szigetközi táborban a hallgatók a fokozatosság elvét követve tanulhatták meg a kajakozás és a kenuzás alapjait. Ennek megfelelően a résztvevők elsőként szárazföldi evezéstechnikai rávezető gyakorlatokat végeztek, ezután sajátították el a vízre szállás és a kikötés helyes technikáját. A tábor kezdetén úgynevezett borulási gyakorlattal készültek fel az esetleges vízbe borulások utáni biztonságos partra jutásra, emellett megismerkedtek a mederelzárás közbeni teendőkkel, nevezetesen a hajók átemelésével, majd fokozatosan emelkedő távokon és változó sodrású folyóágakban gyakorolták az evezést. A kenuban a fiatalok a kormányos, a vezérevezős és a „legénység” szerepében is kipróbálták magukat. Az evezést követően a sportprogramok a szárazföldön folytatódtak, ahol strandfoci és strandröplabda bajnokságokon folyt a küzdelem a dobogós helyezésekért. Esténként a hallgatók elméleti előadások keretében sajátították el a síkvízi túraszervezés és -vezetés specifikumait, a vízi KRESZ alapjait, továbbá megismerkedtek a Szigetköz sajátos madárvilágával is. A tábort verseny zárta, amely során a hallgatóknak alkalmazniuk kellett az itt elsajátított ismereteket. Az utolsó estén tábortűz mellett került sor a programok értékelésére.

Galéria – Vízi táborok a Szigetközben

Galéria – Vízi táborok a Szigetközben

0

/

0

0

/

0