Osztatlan képzések

Felvételizőknek – osztatlan tanárképzés 2023.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a tanárképzés felvételi eljárásnak szervezése központilag zajlik, ezért a Felvételi tájékoztatóban a tanárszakokat

meghirdetései között kell keresni. A testnevelő tanár szak osztatlan, kétszakos, 10 féléves képzésben mind Budapesten, mind Szombathelyen bármely másik tanárszakkal párban választható, de a gyógytestnevelő tanár szakra csak Szombathelyen lehet jelentkezni, és a gyógytestnevelő tanár szak kizárólag a testnevelő tanár szakkal párban végezhető.

A már diplomával rendelkezők a testnevelő tanár és a gyógytestnevelő tanár szakokat Szombathelyen osztott, egyszakos, 2 vagy 4 féléves mesterképzésben is elvégezhetik, ennek feltételeiről és a felvételi követelményekről a mesterszakokra vonatkozó tájékoztatóban találhatók az információk.

A testnevelő tanár és a gyógytestnevelő tanár szakok felelőse a PPK, ezért e szakok felvételi információi itt találhatók, mind a budapesti, mind a szombathelyi képzési hely tekintetében.

INFORMÁCIÓK, LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK a testnevelő tanár szak felvételijéhez

A testnevelő tanár szakon – függetlenül attól, hogy milyen szakpárral választják, két feltétele van a felvételnek:

 1. az egészségügyi alkalmasság igazolása az "Egészségügyi lap" beküldésével. Az Egészségügyi lapot saját kezű aláírással kell feltölteni „egészségügyi/orvosi igazolás” típusú dokumentumként (szkennelve vagy fotózva) a felvi.hu-ra a jelentkezés határidejéig, 2023. február 15-ig. Az egészségügyi alkalmasság igazolásának hiányában a jelentkező a szakra nem nyerhet felvételt.
  A testnevelő tanár szakon a képzés ideje alatt bekövetkező esetleges egészségügyi alkalmatlanság kizárhatja a hallgatót a tanulmányok változatlan feltételek melletti befejezéséből.
 2. a gyakorlati felvételi vizsga sikeres teljesítése. A felvételi vizsga hat részből áll, és összesen 200 pontot lehet szerezni vele:
  • biológia írásbeli – 40 pont,
  • sportjátékok – 60 pont,
  • atlétika, torna, úszás – 30-30-30 pont
  • küzdősportok – 10 pont.
FIGYELEM!

A gyakorlati felvételi vizsga összesített pontszáma 0 pont lesz, ha a felvételiző

 • a biológia írásbelin nem teljesít legalább 50%-ot, ez eseteben a biológia írásbeli eredménye 0 pont;
 • bármely vizsgarészt kihagy, vagy bármely vizsgarészen 0 pontot teljesít.

A felvételi vizsga helyszíne megválasztható, a budapesti és a szombathelyi képzőhelyen letett felvételi vizsgát kölcsönösen elfogadjuk.

A felvételi vizsga időpontja
 • Budapesten: 2023. június 28–29.,
 • Szombathelyen: 2023. május 31. – június 1.

A gyógytestnevelő tanár szakra nincsen külön felvételi vizsga, mivel kizárólag a testnevelő tanár szakkal párban választható, annak a felvételi vizsgája érvényes a szakpár egészére.

Gyógytestnevelő tanár szakra csak Szombathelyre lehet jelentkezni.

Letölthető dokumentumok:

Egészségügyi lap
A testnevelő tanár szak gyakorlati felvételi vizsgaanyaga

2022.12.23.