Kérelmek beadása

Kutatásetikai Bizottság – Kérelmek beadása

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a 2024. június 15-ig beadott kérelmeket a Bizottság jelen szemeszterben elbírálja. A június 15 után beadott kérelmek feldolgozása 2024. szeptemberben kezdődik.

A KEB kizárólag az ELTE PPK közalkalmazotti állásban, vagy professor emeritusi alkalmazásban lévő oktatói/kutatói számára ad ki kutatásetikai engedélyt, a kérelmező (kutatásvezető) csak  tudományos minősítéssel (PhD, CSc, DSc) rendelkező oktató/kutató lehet.

A kérelmek elbírálása folyamatos (a bírálat nem a bizottsági ülések időpontjához van kötve), átfutási idejük mintegy 2-4 hét. Ezt tekintetbe kell venni a tervezett kutatások időzítése folyamán. Már folyamatban levő/lezárult vizsgálatokhoz a KEB nem ad ki engedélyt. A KEB minden hónap utolsó péntekén tart ülést, más napirendi pontok mellett ekkor tárgyalja azokat az etikai kérelmeket is, melyekkel kapcsolatban további eldöntendő kérdések merültek fel az elsődleges bírálat folyamán.

A kutatási tevékenység befejeztével a KEB részére rövid (8-10 mondat terjedelemben) zárójelentést kell készíteni, melyet a bizottság bizonyos esetekben bekérhet.

Kutatástikai kérelmek beadása

A kutatásetikai kérelmek beadása kétféle módon is lehetséges: 

 • az etikai kérelmeket a bizottság elnökének, Dr. Rausch Attilának címezve a keb@ppk.elte.hu e-mail címre kell elküldeni kizárólag a KÉRELMEZŐ/TÉMAVEZETŐ ÁLTAL, csak elektronikusan és WORD formátumban (erről bővebb információk az oldal alján, az E-mailben történő benyújtás blokkban olvashatók)
 • az etikai kérelmeket egy online felületen (Qualtrics kérdőív), közvetlenül is be lehet nyújtani (erről bővebb információk az oldal alján, az  Online felületen történő benyújtás blokkban olvashatók)

 

Kutatásetikai kérelem online felületen történő benyújtása (Qualtrics kérdőív)

 • kutatásetikai kérelem online felületen történő beadására az alábbi linken van lehetőség: https://elteppk.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_8k9vxKkN78n7qtf
 • az online felületen való benyújtást egy Canvason elérhető nyílt kurzus (MOOC) segíti, beadás előtt kérjük a segédanyag tanulmányozását
  • a beadás menetét, egyes lépéseit, a kötelezően csatolandó mellékletek listáját és minden egyéb fontos információt a tananyag tartalmazza
  • ennél a kurzusnál engedélyezett a szabad beiratkozás, amely az alábbi linken keresztül lehetséges: https://mooc.elte.hu/enroll/D4B6Y
  • egy másik lehetőség a kurzusra való feliratkozásra az alábbi kód megadása a https://mooc.elte.hu/register oldalon: D4B6YG
  • felhívjuk figyelmüket, hogy a KEB segédlete az ELTE nyílt Canvas oldalán került kialakításra. Ez a Neptunnal szinkronizált canvas.elte.hu oldaltól eltérő, külön regisztrációt igénylő felület, így amennyiben még nincs ezen az oldalon felhasználói fiókja, első lépésként regisztrálnia is kell
 • korábbi, Qualtrics-ban beadott kérelem módosítása esetén kérjük, a keb@ppk.elte.hu e-mail címen jelezni a módosítási szándékot és a korábban elfogadott kérelem számát; ezt követően az eredeti kérelem linkjét vissza tudjuk adni szerkesztésre, így csak a módosítandó részeket szükséges átírni (a kérdőív végén szükséges újra benyújtani azt). 

Amennyiben a segédanyag áttanulmányozása után is felmerülnének kérdések, a keb@ppk.elte.hu e-mail címen van mód ezeket jelezni. 


Kutatásetikai kérelem e-mailben történő benyújtása

 • kérjük, hogy a beadáshoz MINDIG a honlapról frissen letöltött, aktuális nyomtatványt használja.
 • egy e-mail-ben mindig csak egy kérelmet küldjön, a file neve és a levél tárgya legyen azonos, hogy egyértelműen beazonosítható legyen az elbírálási folyamat során, hogy pontosan mit tartalmaz a levél és csatolmánya.
 • a kérelem file elnevezése legyen informatív, pl. „etikai kérelem_Kérelmező_Neve_Résztvevő_Neve”, vagy "etikai kérelem_Kérelmező_Neve_kutatás_rövid_tárgya”. Lényeges, hogy utaljon az aktuális tartalomra és megkülönböztethető legyen a kérelmező más beadványaitól.
 • a kérelem nyomtatvány első oldalán kérjük pontosan feltüntetni a kutatásvezető munkahelyét (Kar/Intézet/Tanszék).
 • a kérelem nyomtatvány első oldalán kérjük feltüntetni a résztvevő kutató(k) - pl. doktorandusz vagy egyéb hallgató - nevét is.
 • a tájékoztató és beleegyező nyilatkozatot valamint a kérdőíveket és/vagy interjú vázlatokat kérjük a kérelem file-ba belefűzni.
 • amennyiben személyes adatokat is gyűjt, külön file-ban kérjük küldeni az „Adatkezelési tájékoztató” dokumentumot
  Filenév:
  „Adatkezelési_tájékoztató_Kérelmező_Neve_Résztvevő_Neve”, vagy Adatkezlési_tájékoztató_Kérelmező_Neve_kutatás_rövid_tárgya”
 • ha egy engedélykérés kifogásokkal visszajut a kérelmezőhöz,használja mindig ugyanazt a file-t és file nevet a kérelmező, értelemszerűen kiegészítve a javítandó v. javított megjelöléssel, hogy követhetőek legyenek a kifogások és a javítások.
 • a kérelmező saját utólagos megjegyzéseit, javításait, kiegészítéseit a visszajuttatott file-ban jól látható színjelzéssel (pl. kék) emelje ki (a piros szín kivételével, ami a bizottság jelölő színe), de kérjük, a word korrektúra-funkcióját NE használja. A bizottság által írt észrevételeket ne törölje ki!
 • a kérelmezők e-mail-ben kapnak értesítést a bírálói észrevételekről, ill. a kérelem jóváhagyásáról
 • a jóváhagyásról szóló értesítést követően a papír alapú, aláírással és pecséttel ellátott engedélyt eljuttatjuk a kérelmezőhöz.
 • a még le nem járt engedéllyel rendelkező (korábban engedélyezett) kutatásokban beállt változásokat kérelem módosítással kell engedélyeztetni. Az ezzel a céllal beküldött beadvány címében fel kell tüntetni, hogy az a korábban már engedélyezett kutatás módosítására vonatkozik. A kutatás címéhez be kell írni a korábban kiadott engedély számát és a beadványban eltérő színnel kell feltüntetni a változásokat (pl. kutatásban résztvevők, kutatási időszak, új kérdőívek, új célcsoport stb.). A kérelem módosított változatára is vonatkozik  minden, az eredeti beadványt éríntő szabály és előírás.

Letölthető nyomtatványok (magyar)

Letölthető nyomtatványok (angol) / Downloadable forms

2024.03.07.