A legjobb publikáció díját hozták el a PPK kutatói

2023.02.16.
A legjobb publikáció díját hozták el a PPK kutatói
Nyúl Boglárka és szerzőtársai, Lantos Nóra Anna, Kende Anna, valamint Stephen D. Reicher (University of St. Andrews) nyerték 2023-ban az EJSP folyóirat Early Career Best Manuscript díját 'The limits of gender and regional diversity in the European Association of Social Psychology' című cikkükkel.

Az EASP (European Association of Social Psychology) szaklapja, az EJSP (European Journal of Social Psychology) szerkesztősége 2003 óta minden évben kiválasztja az előző év legjobb kéziratát, amelyet a tanulmány első szerzője a doktori fokozata megszerzésétől számított három éven belül publikált.

Az idei nyertes cikk alapjául szolgáló kutatásban az ELTE PPK által vezetett munkacsoport az EASP, az európai szociálpszichológusok első számú szervezetének tényleges működési adatait szembesítette a tudományterület által képviselt legfőbb erkölcsi alapelvekkel. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a nők és a nem Nyugat-Európában dolgozó kutatók milyen mértékben vesznek részt a szervezet eseményein, az irányításban, és tevékenységüket mennyire ismerik el a közösségben. A tagsági adatok elemzéséből nem túl hízelgő kép rajzolódott ki.

Az eredeti angol nyelvű szakcikk ezen a linken olvasható, magyar nyelvű összefoglalónk pedig itt érhető el.