A legjobbak a PPK-t választják!

2021.01.17.
A legjobbak a PPK-t választják!
Bölcsészet- és sporttudományi képzési területeken is az ELTE PPK nyújtja a legjobb képzést a Figyelő országos felsőoktatási rangsora szerint. A bölcsészettudományi képzések közül az ELTE PPK pszichológia alapszakja vonzza a legtöbb első helyes jelentkezőt, de büszkék vagyunk arra is, hogy a PPK edző szak országosan a legjobb képzést nyújtja a Figyelő rangsora szerint. A magyarországi egyetemek képzési területenkénti rangsorát minden évben az Oktatási Hivatal adatai alapján állítják össze a szerkesztők.

A bölcsészettudományi képzési területen országosan első helyen szerepel az ELTE PPK, megelőzve az ELTE BTK-t, a harmadik-negyedik helyen pedig a SZTE BTK és a PTE-BTK áll. A legnépszerűbb bölcsész alapszakok országosan a pszichológia, az anglisztika és a közösségszervezés, amelyek közül kettő karunk szakkínálatában is szerepel mind budapesti, mind szombathelyi képzési helyszínünkön. A bölcsészettudományi képzések közül 2020-ban az ELTE PPK budapesti pszichológia szakára volt a legnehezebb bekerülni: 444 ponttal itt volt a legmagasabb a ponthatár, de a közösségszervezés szakon is a PPK képzésre kellett a legtöbb, 370 pont.

Sportban is az első

A sporttudományi képzések terén is az ELTE PPK vezeti a Figyelő országos listáját, megelőzve a szakterület olyan hagyományos intézményeit, mint a Testnevelési Egyetem vagy a Debreceni Egyetem. Az első helyes jelentkezések alapján a sport- és rekreációszervezés a legnépszerűbb, a PPK-s szakirányok összesen több mint 200 jelentkezőt vonzottak, így az ELTE PPK-n indulhatott a legnagyobb létszámmal ez a két képzési irány. A szakokra a következő évben is lehet jelentkezni mind Budapesten, mind Szombathelyen.

Emellett az ELTE PPK edző alapképzése, valamint az osztatlan tanárképzésben választható testnevelő tanár és gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár szak is népszerű. Az ELTE testnevelő tanár szakára 2021-ben Szombathelyre és Budapestre is lehet jelentkezni, ahol az ELTE széles tanárszakos kínálatából választhatnak szakpárt maguknak a jelentkezők.  

Az intézményi abszolút rangsorban az ELTE az 5. helyen áll az ATE, a Corvinus,a  BME és a SE mögött.

A kiadványban emellett egy interjút is olvashatnak Demetrovics Zsolttal, a Pedagógiai és Pszichológiai kar dékánjával.

Élen a HVG rangsorában is

A HVG Diploma különszáma szerint is az ELTE PPK vezeti a hallgatóii kiválósági listát a bölcsészettudományi nappali képzésre felvettek adatai alapján. Az adatok összesítése azt mutatja, hogy továbbra is az ELTE PPK és BTK képzéseit jelölik meg legnagyobb számban első helyen a bölcsész képzések iránt érdeklődő középiskolások, és a felvételi pontátlag is ezen a két karon a legmagasabb, 400 pont feletti a szakterületen belül. A sporttudományi képzések terén a HVG elemzése is azt mutatja, hogy karunk van az élen az oktatók kiválósága a hallgatói és az oktatói rangsorban egyaránt.

Az összetett intézményi rangsorban az élen nincs változás: az ELTE első helye évek óta változatlan.