Egyedülálló svájci könyvadomány a PPK könyvtárának

2021.01.20.
Egyedülálló svájci könyvadomány a PPK könyvtárának
Haynal André közel kétezer kötetből álló könyv- és folyóiratgyűjteményét adományozta az ELTE PPK Könyvtárának a világhírű, magyar származású pszichoanalitikus és pszichiáter családja. A Svájcból érkezett hagyatékban megtalálhatók többek között a Sigmund Freud és Ferenczi Sándor munkásságát feldolgozó munkák is.

Haynal André (András) pszichoanalitikus-pszichiáter és neurológus, a genfi egyetem volt tanszékvezető professzora, a Svájci Pszichoanalitikus Egyesület elnöke, a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület tiszteletbeli tagja 1930-ban született Budapesten, egyetemi tanulmányait Budapesten és Zürichben végezte, de munkásságának jelentős része svájci tartózkodásához köthető. A szakember lélektani témájú könyvtárát egész svájci élete során építette fel, ez vált legértékesebb vagyonává. Külön gondozta a Ferenczi Sándorral és Sigmund Freuddal kapcsolatos könyveket, amelyekkel kiemelt figyelemmel foglalkozott.    

Haynal André elkötelezett volt az iránt, hogy tudását átadja magyarországi kollégáinak, ennek szellemében a szakember halála (2019) után gyűjteményét özvegye, Véronique Haynal és gyermekei az ELTE PPK-nak adományozták. A hagyaték a PPK és a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület együttműködésének keretében került a karra. 

A közel 80 doboznyi könyv feldolgozását a könyvtár munkatársai megkezdték, hozzáférést a feldolgozottság mértékében tudnak majd biztosítani a járványhelyzet lezárulta után. A Haynal Gyűjteményt, amely helyben lesz használható az ELTE PPK Könyvtárában (Kazinczy utca), terveik szerint egy megnyitó ünnepségen adják át a nagyközönségnek. 

Haynal André életéről bővebben: