Lehet-e önfenntartó a magyar sport?

2020.12.02.
Lehet-e önfenntartó a magyar sport?
Napjaink legfontosabb sportgazdasági kérdéseit vitatták meg a szakemberek az ELTE PPK I. Online Sportgazdasági Kerekasztal rendezvényén. A 300 főt vonzó interaktív eseményen elhangzott: ha teljes önfinanszírozásra nem is képes a magyar sport, a támogatási rendszert át kellene alakítani.

Három fő témakört jártak körbe az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének munkatársai az első alkalommal megrendezett sportgazdaságtani kerekasztalon. A moderátor Dr. Bukta Zsuzsanna egyetemi adjunktus Lehmann László mestertanárral, Dr. Péter Ákos sportjogásszal és Szabados Gábor sportközgazdásszal beszélgetett az olimpia elhalasztásának gazdasági vetületéről, a magyar sportfinanszírozás jelenlegi helyzetéről, valamint a magyar labdarúgás pénzügyi lehetőségeiről. Az online megvalósításnak köszönhetően a témakörök megvitatásába a hallgatóság is intenzíven bekapcsolódott.

A tokiói olimpia elhalasztásával kapcsolatban a szakértők kiemelték a jelentős gazdasági és sportszakmai következményeket, ugyanakkor hozzátették, nem reális kilátás, hogy az olimpiát végleg eltöröljék. A beszélgetés résztvevői abban is egyetértettek, hogy a japán szervezők meg fogják oldani legalább a helyi nézők limitált részvételét és a folyamatos tesztelést, gondoskodnak a sportolók maximális biztonságáról. A turisztikai és gazdasági veszteségek viszont nagyon érzékenyen érintik majd a rendező országot, amelynek enyhítésében a nemzetközi olimpiai családnak is részt kell vennie - szögezték le a szakemberek.

A második témakör központi kérdése az volt, hogy fenntartható-e a magyar sportfinanszírozás jelenlegi mértéke, és ha nem, akkor az hogyan érintheti a magyar sport szereplőit, elsősorban a kiemelt sportágakat. A beszélgetőpartnerek véleménye az volt, hogy ilyen mértékű önfinanszírozásra nem képes a magyar sport, de a támogatási rendszert fokozatosan, egy koncepció mentén érdemes átalakítani, a csapok azonnali elzárása nagyon komoly sportszakmai károkat okozhat. Abban is konszenzus volt – a hozzászólások alapján is – hogy az állami támogatásokban nagyobb hangsúlyt kell kapjon a szabadidősport.

A napjainkban, valamint a konferencián is a legtöbb érzelmet és érdeklődést kiváltó téma a labdarúgás volt, ezzel összefüggésben pedig az a kérdés, hogy lehet-e a magyar foci versenyképes. A beszélgetésen bemutatott adatok alapján egyértelműen látszik, hogy a hazai futballkluboknak jelenleg és a közeli jövőben az Európa Liga szintje a maximum, a válogatott teljesítménye pedig sokkal összetettebb kérdés. A kérdések és az írásos kommentek is arra világítottak rá, hogy a labdarúgás nagyon szélsőséges érzelmeket tud kiváltani, de egy dolog biztos: szinte senkit nem hagy hidegen, mindenki szeretné megérteni a működését és a sikerek pénzügyi hátterét.

Az érdeklődést látva a szervezők 2021. február 3.-ra tervezik a következő eseményt.

Kapcsolódó hírek: