PPK-s pszichológus a világ legnagyobb hatású tudósai közt

2022.11.18.
PPK-s pszichológus a világ legnagyobb hatású tudósai közt
A világ legtöbbet idézett kutatói közé került Demetrovics Zsolt, a PPK egyetemi tanára. A közel 7000 fős elitben összesen négy magyar tudós szerepel.

A legmagasabb idézettségi mutatót produkáló természettudósok és társadalomtudósok listáját időről időre kiadják. A Highly Cited Researchers a Web of Science adatbázisa alapján 2014 óta összesíti a harmincnál nem több szerző által jegyzett tudományos publikációkat, illetve az azokra érkezett idézettségi mutatókat. Az így kialakuló élmezőnybe tehát szakterületüktől függetlenül azok a szerzők kerülnek be, akik az idézettségi adatok tanúsága szerint a legnagyobb hatással voltak a tudományos közösségre az elmúlt évtizedben.

A tudomány fejlődésére világviszonylatban is jelentős hatást gyakorló kutatók közé négy magyar jutott be a 2022-es összesítésben, egyikük Demetrovics Zsolt pszichológus, az ELTE PPK egyetemi tanára, az MTA levelező tagja, a Gibraltári Egyetem Centre of Excellence in Responsible Gaming vezetője. A PPK korábbi dékánja mellett a Semmelweis Egyetem két oktatója, Ferdinandy Péter farmakológus és Győrffy Balázs bioinformatikus, illetve Szolnoki Attila fizikus, az MTA munkatársa szerepel még a világ legtöbbet idézet magyar tudósai között.

A lista készítői az elmúlt tíz évben publikált tudományos cikkek legnagyobb idézettséget hozó felső 1 százalékát vizsgálták meg, ezek szerzői alkotják az a 6938 kutatóból álló elitklubot, amelybe összesen 69 ország tudósai kerültek be. A legnépesebb csoportot az Egyesült Államok adja, a legnagyobb hatású kutatók 38 százaléka, több mint 2700 fő amerikai, de a maga 16 százalékával Kína is kiemelkedő jelentőségű, a harmadik helyezett Egyesült Királyság pedig 8 százalékkal vesz részt az élbolyban.

Demetrovics Zsolt kutatásait és dékáni munkásságát honlapunkon számos cikkben feldolgoztuk, ezekből ajánlunk néhányat: