A PPK pszichológia szak a QS rangsor toplistáján

2020.03.10.
A PPK pszichológia szak a QS rangsor toplistáján
Március 4-én hozták nyilvánosságra a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as szakterületi rangsorának eredményeit. A rangsorban öt tágabb tudományág (bölcsészettudomány, mérnöki-technológiai tudományok, élet- és egészségtudományok, természettudományok, társadalomtudományok) és ezen belül 48 szűkebb szakterület szerint rangsorolták a világ 1368 felsőoktatási intézményének teljesítményét.

Az öt tágabb tudományágon belül vizsgált 48 szűkebb szakterület közül az ELTE idén már pszichológia képzések listájában is szerepel, a THE-rangsorhoz hasonlóan a 251-300. helyen. A régió pszichológiát oktató egyetemi közül szintén a 251-300. helyen listázza a QS a Varsói Egyetemet és a Babeš-Bolyai Tudományegyetemet, míg a Bécsi Egyetem a 150-200-as helyen jelenik meg.

A pszichológia képzés előkelő ragsorolása minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy az ELTE bölcsészettudományi kategóriában elfoglalt helye a tavalyihoz képest javult, a korábbi 401-450 kategóriából fölkerült a 371. helyre.

A QS szakterületi listáin négy szempont alapján rangsorolják a felsőoktatási intézményeket. Ezek közül az első kettő a QS saját felmérésein alapul, amelyekben az intézmények szakterületeken szerzett hírnevét, elismertségét vizsgálják a világ kutatóinak és munkaadóinak körében. Harmadikként a tudományos publikációk idézettségi indexét mérik, a negyedik mutató pedig az úgynevezett Hirsch-index, amelyet 2013-ban vettek fel a mérési indikátorok közé. A QS a négy indikátort szakterületenként eltérő súlyozással veszi figyelembe a rangsorolásnál.

További részletek az elte.hu cikkében.

A PPK a rangsorokban