Viselkedéses Orvoslás és Kutatási Hitelesség Kutatócsoport

A kutatócsoport célja a viselkedéses orvoslás és a metatudomány területén folytatott kutatás, és olyan módszertani innovációk előmozdítása melyek nagyobb kutatási rigort és reprodukálhatóságot eredményeznek.

A kutatócsoport elsősorban kutatást és módszertan fejlesztés végez.

1) Egyrészt kutatásokat folytatunk a különböző pszichológiai intervenciók alkalmazásának hatékonyságáról az orvoslásban. (A hipnózisra és egyéb szuggesztív technikákra fókuszálva). Valamint vizsgáljuk az ezen viselkedéses intervenciók hatásai mögött álló pszichológiai, pszichofiziológiai és endokrin mechanizmusokat. Ezekkel a kutatásokkal célunk a viselkedéses orvoslásos módszerek hatékonyságának és személyre szabhatóságának javítása.

2) Másrészt kutatásokat végzünk a tudományos folyamattal, a kutatók viselkedésével és a kutatási kultúrával kapcsolatban, különös tekintettel a kutatók és a tudományos tanulmányok hitelességére. Továbbá olyan módszertani újításokon dolgozunk, amelyek célja a kutatások és kutatási jelentések megbízhatóságának és hitelességének javítása. Ide tartoznak azok a módszerek is, amelyek lehetővé teszik a kutatások nagyobb mértékű standardizálást és automatizálását. Célunk továbbá olyan intervenciók kidolgozása, amelyek növelik a megbízható kutatások lefolytatásával kapcsolatos ismereteket, készségeket és motivációt.


Vezetés

Kekecs Zoltán kutatócsoport-vezető, egyetemi adjunktus
Telefon/Mellék: + (36-1) 461-2600 / 5675
Szoba: 125
E-mail: kekecs.zoltan@ppk.elte.hu

Tagok

Alexa Balázs kutatócsoport tag, PhD-hallgató
Csikós Endre kutatócsoport tag, hallgató
Farahzadi Yeganeh kutatócsoport tag, PhD-hallgató
Farkas István kutatócsoport tag, hallgató
Girán Kyra kutatócsoport tag, hallgató
Lutoskin Anna kutatócsoport tag, hallgató
Nyiri Balázs kutatócsoport tag, PhD-hallgató
Vizkievicz Vanda kutatócsoport tag, hallgató
Johansson Robert külső tag
Rizzo Pietro külső tag