A tudomány a nőkről

2022.03.08.
A tudomány a nőkről
Cikkajánló a nők társadalmi helyzetével, egészségmagatartási problémáival, illetve a női kutatói karrierutakkal kapcsolatos PPK-s kutatásokból a nemzetközi nőnap alkalmából.

A női zsenialitás mint deviancia

Mi az oka, hogy a nők jelentősen alulreprezentáltak a tudományban és a rangos akadémiai pozíciókban? - Nyúl Boglárka és kutatótársai erre a kérdésre keresték a választ.

Tovább a cikkre>>>


Tudományos karrierek a 21. században

A doktori fokozatottal rendelkező munkavállalók munkaerőpiaci lehetőségeit felmérő kutatásból kiderül, hogy tudományos fokozatot általában azok a nők szereznek, akiknek az édesanyja is magasan iskolázott.

Tovább a cikkre>>>


A sokszínűség határai

A PPK kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy az Európai Szociálpszichológiai Társaság munkájában milyen arányban vesznek részt nők, és tevékenységüket mennyire ismeri el a szervezet.

Tovább a cikkre>>>


Bevezetés a szerhasználó nők világába

Kaló Zsuzsa könyvében a legfrissebb nemzetközi és hazai kutatásokra, valamint a klinikai gyakorlatokra alapozva mutatja be a női szerhasználat sajátosságait és a hatékony kezelés ismertetőjegyeit.

Tovább a cikkre>>>


A nevetés mint testedzés

Az ELTE PPK kutatói az egyre elterjedtebb hahota jóga pszichés és élettani hatásait vizsgálták hatvan év feletti nők körében.

Tovább a cikkre>>>
 


Aranyfonál az elhízás labirintusából

Cserjési Renáta és Bukta Tünde kötete női oldalról mutatja be az elhízás problémakörét, olyan módszereket kínálva túlsúllyal küzdőknek, amelyek segítenek megérteni a háttérben húzódó belső, lelki okokat.

Tovább a cikkre>>>


Nemi sztereotípiák a vízilabdasportban

A női pólósok többsége kapott már negatív megjegyzést azért, mert vízilabdázik, ráadásul a nők jelenléte jelentősen alulreprezentált a játékosok és az edzők körében is –  derült ki Bukta Zsuzsanna és munkatársainak 2020-as felméréséből.

Tovább a cikkre>>>


A nők megjelenítése és szerepe az alsó tagozatos etikatankönyvekben

Czachesz Erzsébet és Peák Boglárka tanulmánya rámutatott: habár  az általuk  vizsgált  valamennyi  tankönyvet  női  szerzők  írták, a fiúk/férfiak általában felülreprezentáltak a kötetekben.

Tovább a cikkre>>>


"Segítenél, drágám?"

A PPK és a Tel Avivi egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a segítségnyújtás és segítségkérés folyamatai a háztartási munkák terén hogyan járulnak hozzá a nemek közötti egyenlőtlenség fennmaradásához.

Tovább a cikkre>>>


A szülési fájdalom kezelése

A Varga Katalin szerkesztésében megjelent kötet csokorba gyűjti a szülési fájdalom menedzselésében alkalmazható nem gyógyszeres lehetőségeket, kiemelt témaként kezelve a támogató környezetet vagy a dúlák szerepét.

Tovább a cikkre>>>