A világ élvonalában az ELTE PPK pszichológia képzése

2021.05.28.
A világ élvonalában az ELTE PPK pszichológia képzése
Az ELTE pszichológia képzése az előkelő 201-300-as kategóriában szerepel a legrégebben megjelenő globális egyetemi rangsor, az Academic Ranking of World Universities („Shanghai-ranking”) 2021-es szakterületi listájában.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a tavalyihoz hasonlóan hat szakterületen került be a világ legjobbjai közé. Az ARWU tudományos-kutatási teljesítményen alapuló felmérése 5 nagyobb tudományterületen (természettudományok, mérnöki tudományok, élettudományok, egészségügyi tudományok és társadalomtudományok), azon belül 54 szűkebb szakterületen vizsgálta a világ felsőoktatási intézményeit.

Az ELTE a pszichológia képzések listájában javított előző évi helyezésén, idén már az előkelő 201-300. helyen szerepel, ezzel hazai viszonylatban az élre tört. A régió felsőoktatási intézményei közül az ELTE PPK megelőzte a hagyományos versenytársainak számító Varsói Egyetemet és a prágai Károly Egyetemet, valamint egy kategóriába került az egyik legnagyobb magánintézménynek számító lengyel SWPS Egyetemmel. A kiemelkedő finanszírozású Bécsi Egyetemet pedig a 101-150-es kategóriába sorolták. 

A rangsor globális kiadását 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. Külön szakterületi listákat 2017 óta készítenek a minőségi (Q1-es) tudományos publikációk száma, az idézettség, a külföldi társszerzővel közösen kiadott publikációk aránya, a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk száma, illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók száma alapján. Az ARWU ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon, a vizsgálat módszertanáról itt olvashat részletesen angol nyelven.

Kapcsolódó híreink