Világszinten is a legjobbak között az ELTE PPK

2019.07.04.
Világszinten is a legjobbak között az ELTE PPK
A legrégebben megjelenő globális egyetemi rangsor, az Academic Ranking of World Universities („Shanghai-ranking”) 2019-es szakterületi rangsorában az Eötvös Loránd Tudományegyetem hat területen került be a világ legjobbnak értékelt felsőoktatási intézményei közé. A rangsorban az ELTE pszichológia képzése ismét a magyar intézmények között legjobbként, az előkelő 201-300-as kategóriában szerepel.

Az Academic Ranking of World Universtities (ARWU) rangsor 2003 óta jelenik meg, a Shanghai Jiao Tong egyetem gondozásában, 2009-től pedig változatlan módszertannal az immár független ShanghaiRanking Consultancy készíti és publikálja. A listát a tudományos-kutatási teljesítmény határozza meg: a tudományos publikációk száma, az idézettség, a külföldi társszerzővel közösen kiadott publikációk aránya, a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk száma, illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók száma. Az elmúlt években már szakterületi rangsorokat is megjelentetnek (idén 54-et), amelyeket az általános rangsorhoz hasonlóan az USA (35) és Kína (11) egyetemei vezetnek. A 2019-es felmérésben több mint 4000 egyetemet vizsgáltak, a listára végül 86 ország 1700 egyeteme került fel. Köztük van az ELTE, hat szakterületen listázva: fizika, matematika, ökológia, légkör-kutatás, pszichológia és közigazgatás (hasonló eredményt ért el a BME és a Semmelweis Egyetem).

Az ELTE PPK pszichológia képzése a 201-300-as csoportban van, akárcsak tavaly. Az előkelő pozíció megtartását elsősorban a publikációk szakterületre normalizált átlagában és a nemzetközi együttműködésben készült cikkek számában történt javulásnak köszönhetjük.

További információk az AWRU honlapján.