Harmadik Kor Egyeteme

Harmadik Kor Egyeteme

A 2020/21-es tavaszi félév programja

Az előadások és szemináriumok az alábbi dátumokon egységesen 14:00 órakor kezdődnek:

Előadások

2021. február 17.  Mátrai Zsuzsanna professzor emeritus, ELTE PPK - A kontaktkorlátozások hatása az emberi kapcsolatokra

2021. március 3.  Zsolnai Anikó egyetemi tanár, ELTE PPK - Kötődések gyermekkorban és felnőttkorban  NÉZZE ÚJRA!

2021. március 17. Győri János egyetemi tanár, ELTE PPK - "Az összes unokámat állandóan én cipeltem a különórákra." - Nagyszülőknek az unokáik iskolán kívüli tanulási elfoglaltságairól NÉZZE ÚJRA!

2021. április 28. Orosz Éva professzor emeritus, ELTE TáTK - A magyar egészségügy helyzete nemzetközi összehasonlításban NÉZZE ÚJRA!

Szemináriumok

2021 április 21. Tóth Máté egyetemi hallgató, emberi erőforrás tanácsadó szak, ELTE PPK, Tudományos Diákkonferencia 3. helyezett - Nyugdíjas munkavállalók a munkaerőpiacon

2021. május 5. Mudra Viktória, fenntarthatósági koordinátor, ELTE  - Hulladékcsökkentés a mindennapokban

Az előadásokon, szemináriumokon való részvétel regisztrációköteles. Regisztrálni ezen a linken tud. Regisztrációt legkésőbb a program dátumát megelőző 2 munkanappal fogadunk, illetve maximum 300 főig áll módunkban biztosítani az online részvételi lehetőséget. Az online csatlakozási lehetőséget tartalmazó e-mailt a programot megelőző 1 munkanappal korábban küldjük ki. A programmal és az egyes online eseményekkel kapcsolatos információkat a levelezőlistára jelentkezés esetén az e-mail címére is megkaphatja.

Újra megtekinthető előadásaink

Dr. Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos koronavírus járványról tartott bevezető előadása visszanézhető itt.

Dr. Budavári-Takács Ildikó, az ELTE PPK egyetemi docense, klinikai szakpszichológus Hogyan kommunikáljunk az orvossal című előadása ide kattintva megtekinthető.

Aradi Péter helytörténész A budapesti Lánchíd története napjainkig című előadása ide kattintva megtekinthető.

Gábor György A keresztény-zsidó párbeszédről című előadása ide kattintva megtekinthető.

Dr. Lakner Szilvia, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa Világok harca? – A generációs különbségek ereje az együttműködésben című szemináriumával kapcsolatban pedig a Civil Rádió 117 perc műsora készített interjút. A műsor ezen a linken újra meghallgatható.


Online folytatódik a Harmadik Kor Egyeteme!

Harmadik Kor Egyeteme 2020/21. őszi féléves előadássorozata

A koronavírus járvány miatt online előadásokat tartunk. Az előadásokon való részvételhez a ZOOM alkalmazás használata szükséges, a linket és a segédletet e-mailben küldjük ki a jelentkezőknek. Az előadások végén a chat funkciót használva lehetőség lesz az előadóktól kérdezni. A résztvevőknek az előadás előtti napon küldjük meg az aktiválására használható kódot a megadott e-mail címekre. Az előadásokat rögzítjük, azok a Youtube-on elérhetők lesznek.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: hke@ppk.elte.hu címre kérjük jelezni a részvételi szándékot. (névvel, e-mail címmel, tagja-e valamilyen nyugdíjas szervezetnek, ha igen, melyiknek?)

Az előadások az alábbi dátumokon 14:00 órakor kezdődnek:

2020. szeptember 23.

Dr. Falus Ferenc: Hitelesen a járványhelyzetről. Mit kell tudnunk a járványról?

2020. október 21.

Aradi Péter: A budapesti Lánchíd története napjainkig

2020. november 18.

Gábor György: A keresztény-zsidó párbeszédről

2020. december 9.

Hegedűs István: Az Európai Unióban a helyünk

Szemináriumok:

2020. október 7.

Eötvöstől Eötvösig: az élethosszig sportolás művészete (egy fizikus tanúságtétele) - Dr. Székely Mózes, az ELTE PPK tudományos főmunkatársa, szociálpszichológus, tizenegyszeres ironman 

2020. november 4.

Értsük meg a kisgyermekek viselkedését - Korényi Róbert, az ELTE PPK egyetemi tanársegéde, pszichológus 

2020. november 25.

Hogyan kommunikáljunk az orvossal? - Dr. Budavári-Takács Ildikó, az ELTE PPK egyetemi docense, klinikai szakpszichológus 

2020. december 2.

Világok harca? – A generációs különbségek ereje az együttműködésben - Dr. Lakner Szilvia, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa, menedzsment tanácsadó 

 

Mindenkit nagy szeretettel várunk az online térben is!

ELTE HKE szervezők


Harmadik Kor Online Egyeteme

Sikeres volt az ELTE PPK Harmadik Kor Egyetemének kísérleti, online előadása. Dr. Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos a most aktuális, idős korosztály kiváltképp érintő koronavírus járványról tartott előadást zoom-on keresztül (visszanézhető itt). Több mint ötven fő jelentkezett be az online térbe és kísérte aktív figyelemmel a szeptember 23. délutáni programot.

Az előadást Dr. Dúll Andrea, az ELTE PPK dékánhelyettese, Csehné dr. habil. Papp Imola a Harmadik Kor Egyetemének szakmai vezetője és Dr. Talyigás Katalin, az Életet az éveknek Budapesti Szervezet elnöke nyitotta meg. Mindhárman kiemelték, hogy az évek óta tartó programsorazt fókuszába az aktív idősödés került, és közönség újra és újra bebizonyítja, hogy a „tevékeny időskorért” nem csak szlogen. A programon rendszeresen résztvevő nyugdíjasok a mostanáig is tartó járványidőszakban sem engedték el a tudásközvetítő közösségi együttlétet. Az online gyülekezés időszakában ugyanúgy lehetett egymással beszélgetni, mint a Kazinczy utcai előadások előtt az aulában. Az előadás során a szemléltetés is megvalósult, képernyőmegosztással követni lehetett a prezentációt. Moderált beszélgetés keretében a hallgatóság élőben, a videóbeszélgetés funkciót használva vagy a chat ablakba leírva tehette fel a kérdéseit, melyet az előadó rögtön meg is válaszolt.

A szervezésben közreműködött a Nyugdíjasok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetség, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége és a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesülete.

A sikeres példán felbuzdulva a 2020/21. őszi félév előadásai online folytatódnak, és a nagyfokú résztvevői aktivitásra épülő szemináriumokon is – módszertani átdolgozás után – online lehet részt venni. Az időpontok és a regisztrációs információk az ELTE PPK Harmadik Kor Egyeteme oldalán olvashatók.


A „Harmadik Kor Egyeteme, ELTE – a tevékeny időskorért” program célja, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem a főváros támogatásával az idősebb korosztály számára is megnyissa a tanulás lehetőségét. A kezdeményezés célja az aktív idősödés, az élethosszig tartó tanulás és a generációk közötti párbeszéd támogatása és népszerűsítése. Az Egyetem így is törekszik arra, hogy értékalapú és hatékony kapcsolatot alakítson ki szűkebb és tágabb környezetével, s nyitott egyetemi központ legyen. A programot az ELTE PPK, a Budapesti Nyugdíjasok Szövetsége, és Az Életet az Éveknek Országos Szövetsége szervezi. 

Küldetés

Együttműködési partnerünk Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata.

2021.01.06.