Pszichoterápiás módszerekkel csökkenthető a műtéti transzfúzió

2021.03.09.
Pszichoterápiás módszerekkel csökkenthető a műtéti transzfúzió
A betegek pozitív kommunikáción alapuló tájékoztatásával jelentősen csökkenthető a vérátömlesztési igény az ortopédiai műtétek során – derült ki az ELTE PPK Humán-interakció Kutatócsoport felméréséből. A kutatás eredményeit dr. Szeverényi Csenge, a kutatócsoport külső tagja összegezte doktori disszertációjában. Témavezetője Varga Katalin, az ELTE PPK egyetemi tanára, a kutatócsoport vezetője volt.

Az elhízás, az ülő életmód és a növekvő átlagéletkor miatt az elmúlt évtizedekben a mozgásszervi problémák váltak a leggyakoribb betegségekké hazánkban, aminek következtében folyamatosan nő az ortopédiai műtétek, elsősorban a nagyízületi protézisbeültetések száma. A beavatkozások során időnként olyan fokú vérvesztés jelentkezik, amely vörösvértest-transzfúzió adását teszi szükségessé. Vizsgálatok kimutatták, hogy a vérátömlesztést kapó betegeknél nő a szövődmények gyakorisága és nő a kórházi tartózkodás ideje is.

A tendenciát látva az ELTE PPK Humán-interakció Kutatócsoport munkatársai a világon elsőként elkezdték vizsgálni az ún. szuggesztiós, pozitív kommunikációra épülő módszerek hatását az ortopédiai betegek transzfúziós igényére. Varga Katalin, az ELTE PPK pszichológus egyetemi tanára, Csernátony Zoltán, a Debreceni Egyetem orvos egyetemi tanára és Szeverényi Csenge ortopéd szakorvos 2011 áprilisa és 2013 januárja között végeztek tudományos vizsgálatot a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikáján csípő- és térdprotézis beültetésen átesett betegek körében.

A siker titka a pozitív kommunikáció

„Minden vizsgálat azt igazolta, hogy Ön műthető, ami már önmagában nagyon jó dolog” - A szuggesztiós terápia részeként a betegek részt vettek egy személyes beszélgetésen, ahol az orvos részletesen tájékoztatta őket a rájuk váró eseményekről, miközben folyamatosan pozitív megállapításokat közölt a beavatkozással kapcsolatban. Egyúttal lehetőséget adott a betegeknek, hogy a félelmeikről, aggodalmaikról beszéljenek. A felkészítés célja a gyógyulásba vetett hit erősítése, amely a műtét körüli félelmeket is csökkenti – olvasható a doktori értekezésben.

A vizsgált csoport résztvevői ezen túl az operáció alatt fejhallgatón keresztül egy relaxációs hanganyagot hallgattak, ahol célzottan a vérzés csökkentésére irányuló szuggesztiók hangzottak el.

Az eredmények pedig felülmúlták a becsléseket: a stresszoldó személyes beszélgetések és a műtét alatt hallgatott relaxációs szövegek hatására a térdprotézist kapó betegek 40 százaléka kevesebb transzfúzióra szorult, ráadásul a műtét alatt adott gyógyszerek mennyisége is jelentősen csökkent. A kutatás emellett kimutatta, hogy javult a betegek közérzete is. Ha pedig nem kell vérátömlesztés, kisebb a szövődmények kockázata is.

Nem terheli az egészségügyet

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a pozitív szuggesztiók alkalmazása pszichológiai képzettség nélkül is könnyen elsajátítható, némi gyakorlás után a mindennapos rutinban eredményesen használható. Amennyiben a módszert a kezelőorvos alkalmazza, sem több időt, sem több költséget nem jelent, és még az egészségügyi személyzet munkaterhelése is csökken, hiszen kevesebb transzfúziót, gyógyszert kell beadniuk.  

***

Dr. Szeverényi Csenge „Pszichoterápiás módszerek alkalmazásának lehetőségei ortopédiai, traumatológiai műtétek során” című PhD-dolgozatát „summa cum laude” védte meg a Debreceni Egyetem Doktori Iskolájában. A felkészülés során témavezetője, Prof. Varga Katalin, az ELTE PPK oktatója, a felmérést végző kutatócsoport vezetője volt.

A témáról bővebben:

  • Szeverényi, Cs., Csernátony, Z., Balogh, Á., Simon, T., Kekecs, Z., Varga, K.: Az ortopédiai nagyműtétek során alkalmazott terápiás szuggesztiók hatása a beteg gyógyulására. Orv. hetil. 159 (48), 2011-2020, 2018.
     
  • Szeverényi, Cs., Csernátony, Z., Balogh, Á., Varga, K.: Examples of positive suggestions given to patients undergoing orthopaedic surgeries. Interv. Med. Appl. Sci. 5 (3), 112-115, 2013.
     
  • Szeverényi Cs., Csernátony Z., Balogh Á., Simon T., Kekecs Z., Varga K. Az ortopédiai nagyműtétek során alkalmazott terápiás szuggesztiók hatása a beteg gyógyulására In: Zseni A, szerk. Hipnózis a gyakorlatban 4. Testünk bajai.  Budapest: Animula Kiadó; 2019. p. 158-186. (ISBN 978-615-5574-26-9)