Racketlon-világbajnok az ELTE PPK STI oktatója

2019.12.05.
Racketlon-világbajnok az ELTE PPK STI oktatója
Két világbajnoki aranyéremmel zárta a 2019-es racketlon- (asztalitenisz, tollaslabda, fallabda, tenisz) szezont az ELTE PPK Sporttudományi Intézet - Szombathely oktatója, Sákovics Péter, aki a németországi vb-t megelőzően idén 12 nemzetközi versenyen állt rajthoz, amelyből 11 alkalommal győzött, egyszer pedig második lett. A VB-re azzal a nem titkolt szándékkal érkezett, hogy világbajnoki címmel teszi fel a koronát a 2019-es teljesítményére, ami sikerült is neki: egyéniben a +60-as, csapatban pedig a +55-ös korosztályban gyűjtötte be a vb-aranyat.

Sákovics Péter– első kiemeltként – egyéniben cseh ellenfelet győzött le magabiztosan az első fordulóban, majd angol riválisa sem okozott problémát. Az elődöntőben ugyancsak angol játékos (Neil Rayner) következett, tenisz nélkül nyert és jutott a döntőbe. A fináléban a cseh asztalitenisz-specialista, Vlastimil Kolar következett. Sákovics hét pontot szerzett asztaliteniszben, ez a bravúr el is döntötte az összecsapás sorsát, hiszen a folytatásban már a szombathelyi sportember kedvenc számai jöttek, simán nyert (+16/7-21, 21-8, 21-4, 6-6). Ezzel az ELTE PPK Sporttudományi Intézet – Szombathely oktatója megszerezte hatodik egyéni világbajnoki címét.

A csapatok versenyében a +55-ös korosztályban lépett pályára a magyar válogatott – Sákovics Péter szövetségi kapitányként és játékosként is segítette, erősítette a piros-fehér-zöld gárdát. A kilenc csapatot felvonultató mezőnyben három csoportban zajlottak az előcsatározások, ahonnan a csoportelsők jutottak a fináléba. Ezt a feladatot a papírformának megfelelően teljesítette a magyar válogatott. Utoljára öt évvel ezelőtt volt vb-győztes a magyar csapat és az akkori válogatottból már csak Sákovics Péter maradt. A világbajnok csapat tagjai: Matécsa Zoltán (Kecel), Markó Tamás (Érd), Károlyi Tibor (Soltvadkert), Soós István (Budapest), Sákovics Péter (Szombathely). – „Bombasztikusra sikeredett az idei szezon, nagyon elégedett vagyok az eredményekkel, pedig közben azért sérülésekkel is bajlódtam. Az egy évben megszerezhető négy korosztályos világbajnoki címből hármat begyűjtöttem, mixben, egyéniben és csapatban lettem aranyérmes, párosban pedig másodikként zártam – és akkor még nem beszéltem a többi rangos nemzetközi versenyről. Soha rosszabb szezont! A decembert egy kicsit lazábbra veszem, szusszanok egyet, januárban viszont már munkába állok, ugyanis az új esztendő elején már rangos versenyeket rendeznek – amelyeken természetesen ott szeretnék lenni.” – mondta Sákovics Péter.