ELTE PPK a rangsorokban

2024.06.01.
ELTE PPK a rangsorokban
Az ELTE PPK képzései rendre vezető helyen szerepelnek a magyar és a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban. A hazai listák szerint évek óta karunk nyújtja a legjobb képzést a bölcsészet- és sporttudományi területen, a pszichológia pedig világviszonylatban is a legjobb 5 százalékba tartozik, megelőzve számos régiós versenytársat.

Nemzetközi viszonylatban

Az egyetem a PPK portfóliójához tartozó pszichológia szakterületen folyamatosan menetel előre a nemzetközi ranglistákon. A Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, 2024-es szakterületi rangsorában az ELTE PPK a pszichológia kategóriában a 151-200. helyen szerepel.

A világ legjobbjai között szerepel karunk neveléstudományi szakterületen is: a magyar intézmények közül egyetlen szereplőként az ELTE PPK a 301-350. helyezést szerezte meg.  Ezzel az ELTE PPK mindkét képzési területen az első helyen áll a hazai intézmények között.

Itthon

A HVG 2024-es  felsőoktatási rangsora szerint a PPK-n oktatott valamennyi tudományterület toplistás: bölcsészettudományokban évek óta az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara áll az első helyen. Ez azt mutatja, hogy a kar szakjait jelölték meg legnagyobb számban első helyen a bölcsész képzések iránt érdeklődő középiskolások, és a felvételi pontátlag is itt volt a legmagasabb. A sporttudományi területen a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (MTSE) után a dinamikusan fejlődő szombathelyi sporttudományi képzéseinek is köszönhetően a PPK az ezüstérmet szerezte meg. Szintén a top 10-be került a kar a gazdaságtudományi ragsorban is, ami az emberi erőforrások alapszak töretlen sikerét jelzi.