Az ELTE PPK a rangsorokban

2023.12.05.
Az ELTE PPK a rangsorokban
Az ELTE PPK képzései rendre vezető helyen szerepelnek a magyar és a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban. A hazai listák szerint évek óta karunk nyújtja a legjobb képzést a bölcsészet- és sporttudományi területen, a pszichológia pedig világviszonylatban is a legjobb 5 százalékba tartozik, megelőzve számos régiós versenytársat.

Nemzetközi viszonylatban

Az ELTE PPK a pszichológia kategóriában, előző évi helyezésén javítva, a 201-300. helyen szerepel a legrégebben megjelenő globális egyetemi rangsor, az Academic Ranking of World Universities („Shanghai-ranking”) 2023-as szakterületi listájában. Ezzel a régió felsőoktatási intézményei közül megelőzte a hagyományos versenytársainak számító Varsói Egyetemet és a prágai Károly Egyetemet, valamint egy kategóriába került az egyik legnagyobb magánintézménynek számító lengyel SWPS Egyetemmel.

A világ legjobbjai között szerepel karunk neveléstudományi szakterületen is. A képzésterület 2022-ben került be először az ARWU ranglistába, és a magyar intézmények közül egyetlen szereplőként akkor az ELTE PPK neveléstudomány területén a 401–500. helyezést szerezte meg. Az idei eredmény (201-300. hely) tehát jelentős előrelépést jelent a rangos listán.

Itthon

A HVG 2024-es  felsőoktatási rangsora szerint a PPK-n oktatott valamennyi tudományterület toplistás: bölcsészettudományokban évek óta az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara áll az első helyen. Ez azt mutatja, hogy a kar szakjait jelölték meg legnagyobb számban első helyen a bölcsész képzések iránt érdeklődő középiskolások, és a felvételi pontátlag is itt volt a legmagasabb. A sporttudományi területen a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (MTSE) után a dinamikusan fejlődő szombathelyi sporttudományi képzéseinek is köszönhetően a PPK az ezüstérmet szerezte meg. Szintén a top 10-be került a kar a gazdaságtudományi ragsorban is, ami az emberi erőforrások alapszak töretlen sikerét jelzi.