Regisztráció és igazolás módja

Regisztráció és az igazolás módja

A regisztráció

A speciális szükségletű hallgató segítésének feltétele a regisztráció, valamint a segítés adott formája iránti igény jelzése. A regisztráció igényét a kari fogyatékosügyi koordinátornál kell jelentkezni ímélben: Solymosi Katalin  eselyegyenloseg@ppk.elte.hu. A levél tárgyába írja be: Regisztráció 2021. és a saját nevét.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a regisztrációhoz szükséges papírok ellenőrzése online történik. Ehhez kérjük, csatolja a leveléhez szkennelve vagy fotózva a fogyatékosságot igazoló szakvéleményt is. Természetesen ezeket az iratokat bizalmasan kezeljük.

A regisztráció során szükséges még egy beszélgetés, aminek módjáról (személyes találkozás vagy online megbeszélés) és időpontjáról levélben tud egyeztetni a koordinátorral. Ekkor történik a Regisztrációs adatlap kitöltése és a speciális igények átbeszélése, valamint az adatlap mellékleteként néhány szükséges nyilatkozat aláírása.

Regisztráció bármikor lehetséges, de célszerű még a tanévkezdés elején megtenni. Annak a hallgatónak, aki már az első, őszi szemeszterben is élni kíván a kurzusokra való bejutásnál az előnyben részesítés jogával, már a beiratkozás során, legkésőbb a rangsorolásos tárgyfelvétel vége előtt két nappal regisztrálnia kell, különben csak a későbbi félévekre tudja érvényesíteni ezt a kedvezményt.

Az igazolás módja

A speciális szükséglet igazolása kizárólag az alábbi szakértői véleményekkel lehetséges

Fogyatékosság esetében

  • ha a fogyatékosság, sajátos nevelési igény a tankötelezettség (óvoda, általános iskola, középiskola) idején már fennállt, akkor valamelyik Szakértői Bizottság, vagy Pedagógiai Szakszolgálat szakvéleménye szükséges hozzá (Látásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság, Hallásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság, Mozgásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság, Beszédvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság, fővárosi, vagy megyei Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság, Autizmus Alapítvány és Kutatócsoport).
  • Ha a fogyatékosság, a tankötelezettség ideje után alakult ki, vagy korábban is fennállt, de nem rendelkezel a Szakértői Bizottságok, vagy Pedagógiai Szakszolgálatok igazolásával, akkor  2020. szeptember 1. előtt a fővárosi, illetve a területileg illetékes megyei/járási Kormányhivatalok Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Főosztályai szakvéleménye; 2020. szeptember 1. után az ELTE Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálat által kibocsátott szakértői véleménye szükséges.

Krónikus betegség esetében (Bár a törvény nem írja elő, egyetemünk segíti a tartós orvosi kezelésre szoruló hallgatókat is a tanulást befolyásoló speciális szükségletek fennállása esetén (ELTE Hallgatói követelményrendszer XIII. fejezet 208. §).

  • szakorvosi, vagy a Kormányhivatalok Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Főosztályai (korábban ORSZI - Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet és RSZSZ - Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv) szakvéleményével, amely tartalmazza az adott betegség BNO kódját, fennállásának idejét, súlyosságát, vagy az egészségkárosodás mértékét.