ESI Ádám György Sport-Pszichofiziológiai Laboratórium

ESI Ádám György Sport-Pszichofiziológiai Laboratórium
Az Ádám György Sport-Pszichofiziológiai Laboratórium égisze alatt működő Terhelésélettani laborban és a Biológiai pszichológia laborban az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet (ESI) munkatársai oktatási és kutatási céllal teljes körű fittségi vizsgálatokat és pszichofiziológiai méréseket végeznek.

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia utca 47-49. IT Campus F épület, 3. emelet

Kutatói tevékenységük során az ELTE kutatói és doktoranduszai egyrészt arra kíváncsiak, hogy mik azok a tényezők, amik a fizikai aktivitást hosszú távon fenntarthatóvá teszik. A rekreáció- és sportszervező, edző és testnevelő tanár szakos hallgatókra fókuszáló oktatási tevékenység keretében a hallgatók különböző vizsgálati módszerekkel és eszközökkel felmérhetik többek között saját fittségi állapotukat, vizsgálhatják keringési rendszerük edzettségét, állóképességüket, testösszetételüket, ízületi mozgékonyságukat és a váz-izomrendszer edzettségét.

Egy másik kutatási irány a test belsejéből érkező jelek érzékelésére (interocepció) fókuszál. Ehhez kapcsolódva rendelkezésre állnak a proprioceptív pontosságot, a légúti ellenállást, illetve a szívverés érzékelésének pontosságát vizsgáló, valamint fájdalom indukálására alkalmas eszközök. A pszichológus hallgatóknak szóló biológiai pszichológiai gyakorlati tárgy keretein belül a hallgatók maguk is kipróbálhatják ezeket a vizsgálati módszereket, továbbá saját tapasztalatot szerezhetnek többek között a szív és a légzés működésével kapcsolatos mérések terén, illetve az EGG (gyomor aktivitás), EMG (izomaktivitás), EOG (szem aktiviás) és az EEG (agyi potenciálok) mérésével kapcsolatban.

A neves pszichofiziológusról, az ELTE korábbi rektoráról elnevezett laborban számos műszer és eszköz áll rendelkezésre a fent felsorolt kutatási, illetve oktatási célokra.

Terhelésélettani labor

Terhelésélettani mutatók monitorozása ergométeres eszközökkel

A kutatók a résztvevők aktuális teljesítményét jellemző élettani mutatókat vizsgálják és értékelik. A vizsgálatokat a laborban rendelkezésre álló kerékpár ergométeren és futópad ergométeren végzik. A terhelés alatti keringési- és légzésteljesítményt spiroergometriás eljárással, az arcra erősített maszk segítségével mérik.

  • A keringési betegségek megelőzése szempontjából legfontosabb fittségi komponens az aerob állóképesség, amelynek meghatározására alkalmas például a maximális oxigénfelvétel (VO2 max) mérése spiroergometriával. Ennek során terhelés közben figyelik a résztvevő teljesítményét és a légzésére jellemző mutatókat. A teszt azt mondja meg, hogy az adott személy keringési rendszere maximális terheléskor mennyi oxigén szállítására képes. A vizsgálatot kísérhetjük terheléses EKG-méréssel.

  • Szintén az állóképességet vizsgáló laboratóriumi mérés az ún. anaerob küszöb meghatározása. Itt a kutatók azt a terhelési intenzitást keresik, ameddig az izomzat még oxigéngazdag környezetben működik, vagyis amikor a szervezetben zajló energianyerési folyamatok átváltanak aerobból anaerobba. A sportoló pulzusmérő mellkaspántot visel, miközben a futópad ergométer folyamatosan növeli a sebességet. Az eredményeket pulzusmérő szoftver és laktátmérés segítségével elemzik.

  • Gyakran alkalmazott módszer még az edzésterhelés monitorozása pulzusmérő berendezések segítségével, valamint lehetőség van egész napos holter EKG viselésére, amivel a sportolók regenerációs- és stressz jellemzőit lehet nyomon követni.

Testösszetétel-analízis

A laborban található InBody és Bodystat készülékek átfogó képet adnak a testben található víz, zsír, fehérje és ásványi anyagok eloszlásáról. A mérés során az eszközök gyenge, nem érezhető áramot futtatnak át testünkön, amelynek áthaladási sebességéből tud következtetni a test összetételére, és képesek a napi becsült energiaszükséglet meghatározására is.

Propriocepciós vizsgálatok

Az Ádám György Laborban lehetőség van a proprioceptív pontosság mérésére is, vagyis annak megállapítására, hogy az egyén mennyire pontosan érzékeli a testen belülről érkező információkat. Ennek fejlesztésével javítható a sportteljesítmény, illetve a sérülések is elkerülhetőek. A mérés során egy speciális eszköz segítségével különböző helyzetekbe mozgatják a résztvevők könyök- vagy térdízületét, nekik pedig minél pontosabban kell visszaállítaniuk a pozíciókat. Ebből megállapítható, hogy az adott személy milyen torzítással és milyen konzisztensen dolgozza fel a kar, illetve a láb helyzetére vonatkozó proprioceptív információkat.

Légúti ellenállás mérése

Az interocepció témakörében végzett vizsgálatok közül a respirocepció vizsgálata egyre több figyelmet kap napjainkban. A respirocepció, azaz a légzés észlelésének képessége, fontos szerepet játszhat olyan kórképek esetén, amelyek a légzési mintázat megváltozásával járnak. Ilyen állapot többek között a pánikbetegség, szorongás vagy az asztmaroham. Pszichológiai szempontból a relaxációs gyakorlatok, önismereti, biofeedback tréningek során a légzés tudatos szabályozásának képessége kulcsfontosságú. A Powerbreath K5 eszköz egy kompakt, könnyen hozzáférhető, kórházi hátteret nem igénylő belégző izomtréner, melyet elsősorban a tüdőgyógyászati rehabilitáció alkalmaz. Az eszköz működési elve, hogy ellenállásokat képes generálni a belégzéssel szemben. Laboratóriumunkban vizsgáljuk a Powerbreath K5 belégző izomtréner szerepét légzési ellenállás diszkriminációs feladatokban. Elsődleges célunk a mérések módszertani beállítása. Ezt követően célunk a szenzoros és értékelési alapú ellenállás-diszkriminációs képesség pontosságának összehasonlítása. Emellett vizsgáljuk a módszerben mutatott teljesítmény együtt járását bizonyos, az irodalomban említett vonás-típusú mutatókkal és más interocepciós képességekkel.


PowerBREATH K5
(forrás: https://www.powerbreathe.com)

Biológiai pszichológia labor

NeXus Wireless Physiological Monitoring and Feedback: NeXus-10 Mark II

A NeXus kutatási célra használt többcsatornás pszichofiziológiai mérőeszköz, mely képes különböző típusú adatok szimultán rögzítésére. Alkalmas például EEG, EKG, izomaktivitás, illetve bőrellenállás vizsgálatára. Az Ádám György Laborban elsősorban EKG mérésre használjuk annak meghatározásához, hogy hányat vert a szív egy adott időintervallumban. Ez a szívverés-érzékelés pontosságának meghatározásához szükséges, mely az introceptív pontosság egy fontos mutatója.

BioPac Student Lab

A Biopac Student Lab egy kifejezetten oktatási célra kifejlesztett pszichofiziológiai mérőeszköz, melynek segítségével interaktívan, a felhasználót bevonva lehet demonstrálni különböző pszichofiziológiai méréseket. Az eszközt a Biológiai pszichológia gyakorlatokon, oktatási célra használjuk. A Biopac rendszer és a hozzá tartozó szoftver lehetőség van többek között a reakcióidő, elektromiográfiás mérések (EMG), a légzés, elektrokardiográfiás mérések (EKG), vérnyomás, elektrodermális aktivitás (EDA), elektrookulográfiás mérések (EOG) és az elektroenkefoalográfia (EEG) demonstrálására.

MHC hő stimulációs mérőeszköz rendszer

Az MHC rendszer négy darab mérőfejének segítségével lehetőség van a bőr egy vagy több pontját előre meghatározott idő alatt és meghatározott hőmérsékletre melegíteni. Az előbb említett tulajdonságoknak köszönhetően képesek vagyunk a vizsgálati személy fájdalomküszöbének és fájdalomtoleranciájának meghatározására, illetve lehetőségünk nyílik a fájdalom mértékét befolyásoló különféle tényezők vizsgálatára is.

Kapcsolódó cikkeink