Töretlenül népszerűek a PPK szakjai

2022.07.26.
Töretlenül népszerűek a PPK szakjai
Az 5490 jelentkező közül 1467-en örülhettek a felvételi ponthatárok kihirdetésekor: az ELTE PPK alapszakjaira 966-an, mesterszakjaira 501-en kerültek be. A legnépszerűbb továbbra is a pszichológia alapszak, amelyen Budapesten 337-en, Szombathelyen 74-en kezdhetik meg tanulmányaikat. Állami ösztöndíjas, nappalis pszichológia alapképzésre idén is az ELTE PPK-ra kellett országos viszonylatban a legtöbb pont.

Továbbra is kimagasló népszerűségnek örvendenek az ELTE PPK képzései mind az érettségizők, mind a mesterszakot választók körében. A kar számos budapesti és több szombathelyi képzése is az elmúlt éveket meghaladó számban fogad új hallgatókat, a felvettek összlétszáma bővült, ezzel a PPK az ELTE harmadik legtöbb új hallgatót fogadó kara. Egyetemünkre összesen 11.355-en kerültek be a 2022. évi rendes felvételi eljárásban.

A tavalyinál magasabb, 452 pont lett a bejutási küszöb a pszichológia alapszakon az állami ösztöndíjas, budapesti képzésen, Szombathelyre ugyanerre a szakra 423 pont kellett. A második legnépesebb szak a pszichológia mesterképzés, melyre Budapestre és Szombathelyre összesen 274-en jutottak be. A képzeletbeli dobogó harmadik helyét a közösségszervezés szak foglalja el, 193 új hallgatóval, ide 378, illetve 316 pontra volt szükség állami ösztöndíjas, nappali képzésben.

Emberi erőforrások alapszakra is magas, 420-as pontszámmal lehetett bekerülni, itt 74 fő nyert felvételt, emberi erőforrás tanácsadó mesterszakon pedig 88-an folytathatják tanulmányaikat. Pedagógia alapszakra 40 fő, neveléstudomány mesterszakra pedig 48 fő iratkozhat be. A PPK országosan egyedülálló társadalmi befogadás tanulmányok mesterszakára összesen 34 fő került be, az angol nyelvű számítógépes és kognitív idegtudomány mesterszakra 12 fő nyert felvételt.

A PPK sportszakjai közül változatlanul a sportszervezés alapszak a legnépesebb: Budapesten 86-an, Szombathelyen 34-en jutottak be, de közel ennyien kezdhetik meg tanulmányaik a rekreáció és életmód alapszakon is, Budapesten 80-an, Szombathelyen pedig 20-an. Az edző képzésünkre pedig összesen 28 fő nyert felvételt. A sportos képzések mesterszakon is folytathatók a karon: 36 fő iratkozhat be sportmenedzser képzésre.

A PPK tanárszakjaira (testnevelő tanár, illetve gyógytestnevelő és egészségfejlesztő tanár) az országosan alacsony létszámokhoz hasonlóan a rendes felvételi keretében Budapesten mindössze 12-en, Szombathelyen – a BDPK hallgatóiként – 28-an jutottak be.

Köszöntjük új hallgatóinkat, várjuk a szeptemberi találkozást!