PPK20

PPK20

2023.03.27.
PPK20

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara 2023-ban ünnepli fennállásának
20. évfordulóját.

Kedves Látogató!

A színes múltú kar története messzire nyúlik vissza. Egyes egységei, a magyar pedagógia és pszichológia kiemelkedő műhelyei több mint száz éve működnek a hazai felsőoktatás élvonalában.

A PPK megalakulása és az oktatás jelenlegi formájának elindulása 2003 szeptemberére datálódik. Ekkor zajlott le az ELTE BTK Pszichológiai Intézetének, pedagógiai tanszékének, a Tanárképző Főiskolai Kar egyes részeinek, valamint az ELTE Tanárképzési és -továbbképzési Koordinációs Központnak az integrációja.

A karnak otthont adó Kazinczy utcai épület 1873-ban leánytanodaként nyitotta meg kapuit, ahol összesen 15 tanteremben indult el a tanítás, valamint helyet kapott benne egy szoba-konyhás gondnoki és egy háromszobás tanítói lakás is. A régi épületet a modern kor elvei és esztétikai elvárásai szerint 1984-re teljesen átépítették, belső terei pedig az ELTE PPK beköltözése után számos további átalakításon és korszerűsítésen estek át.

A kar történetének további mérföldköve volt, amikor 2017-ben a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi egységei, a későbbi Pedagógiai és Pszichológiai Intézet és a Sporttudományi Intézet is csatlakoztak a karhoz. Ma már nyolc intézet működik a PPK-n. A pszichológia, a neveléstudomány, a sport mellett olyan területeken is folyik kutatás és képzés, mint az ember és környezet tranzakciója, az interkulturális pszichológia és pedagógia vagy a felnőttképzés és a humánerőforrás. 

Mára a Pedagógiai és Pszichológiai Kar az egyetemi oktatás és kutatás nyüzsgő, izgalmas belvárosi helyszínévé vált, és a karon folyó képzések hazai és nemzetközi mércével nézve is kiemelkedőek. A Times Higher Education 2023-as rangsora szerint például az ELTE PPK a pszichológia területén a legjobb magyar képzőhelyként, illetve neveléstudományban az egyetlen jegyzett hazai intézményként szerepel. A QS (Quacquarelli Symonds) legfrissebb felmérése pedig a PPK pszichológiai képzését a világ 200 legjobb intézménye közé sorolja.

A PPK-n tanulni magas presztízst jelent, amiért sokat is tesz a kar, hiszen megalakulása óta folyamatosan fejlődik, képzési portfóliója a trendekhez igazodva bővül. Évről-évre stabilan nő hallgatói létszáma is: jelenleg több mint 4300 magyar és 600 nemzetközi hallgató folytatja itt tanulmányait.
 

Ünnepeljünk együtt!